• Home »
  • Новини »
  • Бай Георги за Станишев: „Краставо прасе за здраво ще ти продаде”

Бай Георги за Станишев: „Краставо прасе за здраво ще ти продаде”

Сергай-станишев-на-пленумНовини от /и за/ Позитано

Бай Георги е пенсионер вече близо 15 години. Той е една от хилядите жертви на пенсионната реформа на Костов, осигурила му минимална пенсия на старта, въпреки непрекъснатия трудов стаж – на открито, при силни жеги и минусови температури, отразили се необратимо върху здравето му, в което влага една трета от пенсията си. Цифровизацията го лиши от правото да бъде информиран – прехвалените декодери рядко му осигуряват звук и картина едновременно .Затова поглъща с интерес вяска информация, до която няма достъп. Вече не гласува, не вярва на никого, но коментира всяко политическо събитие от гледната точка на масовия избирател. Бай Георги прие да бъде външен коментатор  на новините, които публикуваме в Между редовете

 

Депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев, известен с острите си критики към водената от Станишев партийна политика, в предаването на Люба Кулезич, отрече да е чувал, че лидерът на БСП се готви да остави партията си на автопилот, заради висок  и престижен пост в Европейската комисия. Но не отрече, че има опасност тунингованата столетница да се разцепи на доволни и недоволни, и в лоното на БСП да останат само доволните. По най- груби наши изчисления, ако се стигне до подобно разделение, със Станишев ще останат само заемащите ръководни постове в партията, парламентарната група, правителството и някои кметове. Кадиев се изказа и за действията на Първанов, определяйки рестарта на проекта на АБВ и намерението да се яви със самостоятелна листа на евровота с думите: „Голяма грешка, ако ние се обърнем да се бием с АБВ. Защото това означава да подарим победата на някой друг“.

По този казус Кадиев е на страната на Станишев, но в същото време продължава да поддържа идеята си, че соц лидера трябва да бъде сменен, без значение какъв ще бъде резултатът от евроизборите.

От пресцентъра на БСП съобщиха, че днес в конферентната зала на  Международен панаир в Пловдив /управляван от Богомил Бонев/,  ще се проведе национално съвещание с актива на БСП. На съвещанието  ще присъстват Сергей Станишев, членове на ИБ на НС на БСП, ръководството на ПГ на КБ, председатели на областни, градски и общински съвети на БСП и др. В 15:30 часа е срещата с медиите, която ще се състои в пресцентъра на панаира.

Вчера в  Перник се проведе общинска конференция на БСП, на която социалисти поискаха от Георги Първанов  да замрази проекта си АБВ до евроизборите. Областният лидер на БСП в Перник, Ненко Темелков, помоли експрезидента, който бе гост на конференцията, да „върне пушката на стената“, но Първанов потвърди намерението си АБВ да се яви със самостоятелна листа на евровота, оглавена от Ивайло Калфин. Самият Калфин припомни, че не приема определението „предател”, тъй като не е  член на БСП, въпреки че е  работил за социалистическата партия. Пернишките социалисти продължиха да настояват дебатите, инициирани от АБВ, да се състоят след евровота; припомниха, че Първанов може да бъде изключен от БСП заради отцепническата си политика. „Нека ме изключи от партията този, който е направил повече от мен за левицата”, заяви на свой ред пред журналисти Георги Първанов и потвърди намерението са да не се поддава на натиск. „АЕЦ „Белене” трябва да бъде рестартирана, без да се противопоставя на другата идея за 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй”, каза още той ,с което потвърди донякъде версията, че е извадил АБВ-то от архива именно заради този проект и решението на БСП да се откаже от него, за да запази добрите си партньорски отношения с ДПС.

По същото време структурата на БСП в Сатовча, Благоевградска област,  също осъди  намерението на Георги Първанов да лансира Ивайло Калфин за евродепутат, но социалистите от Гърмен застават твърдо  зад Първанов.

В интервю за предаването „120 минути” на БТВ, състояло се на 18. 01. ,Илияна Йотова анализира казуса „АБВ”, и с хладнокръвно спокойствие изрече познатото ни вече клише: ДПС не е коалиционен партньор на БСП. „Това е другата партия, която подкрепя правителството, или по-скоро неговата програма. Такава беше волята на българските избиратели и така стана възможно съставянето на правителството”. Но точно тази партия на два пъти подкрепя Георги Първанов при избора му за президент”, каза Йотова, пропускайки съществената подробност, че избирателите гласуват само за партии,  а не за следизборни съглашения и правителство, които са изцяло отговорност на  парламента.

Йотова не изневери на социалистическия навик да спомене и Бойко Борисов – основната опорна точка на всеки член и симпатизант на столетната партия, обявявайки го за големият печеливш от раздорите в червените редици. „Смятам, че /АБВ/ обезсилва левицата в България. Смятам, че по този начин нарастват шансовете на нашите политически опоненти. Смятам, че господин Борисов, който беше буквално натикан в ъгъла, сега с това си поведение, ние, левите хора, го качихме обратно на трибуните и му дадохме възможност отново да раздава правосъдие в държавата. Забележете колко време господин Цветанов се беше крил в кьошетата, общо взето. От няколко дни изведнъж, нали, той отново е този, който ще раздава морал в държавата и ще ни казва как да живеем”.

* * *

Бай Георги: „Първанов, адаша, е умен, правилно действа. Дори да  не спечели евроизборите, ще дръпне от гласовете на Станишев. Чак тогава комунягите ще се ще се усетят, че Дмитриевич ще закопае БСП-то… Няма да е лесно да го свалят от поста… Манолова, Нинова, Йотова, Вигенин ще се бият за него с нокти, защото отиде ли си Станишев, и те си отиват – няма държавно кебапче, само шкембе чорба…Срещата на активистите в Пловдив? Станишев иска да разбере колко от хората му ще застанат  зад него  и колко зад Първанов… Пред  журналистите ща изрече много лъжи,  ще критикува Бойко, за Кунева лоша дума няма да каже. ..Това момче срам няма,  краставо прасе за здраво ще ти продаде.

. ..На мен нова АЕЦ не ми требе. Не  спим от ядове дали ще ми стигат парите за лекарства, всичко поскъпва, за централи не мога  да мисля… Чешмата се развали, трябваше да се купуват части, не може  го отложиш – водата цяла нощ тече, а това е пара, разходи. Отидоха и там  20 лева, сега пак заем ще търсим да изкарам до следващата пенсия… Но за вас, по-младите, е добре да има още една централа…грехота е започнато нещо да не бъде довършено…Който иска да я строи, да я строи за своя сметка,  а на нас да продават тока на по-ниски цени. Поне за 10 години, докато се появи държавник, който ще вкарва в затвора за укрити данъци. Има пари за всичко: и за пенсии, и за детски има, но ги държат обръчите от фирми...Не е ли така? Не плащат данъци и осигуровки, затова сме бедни и нещастни. Когато частниците почнат да си плащат всички данъци,  България ще тръгне напред… На Илияна Йотова не вярвам. Човек, който не е ходил бос по селски път, няма уважение и отговорност към народа, към селянина, който го  е хранил и е построил всичко в тая държава…. Само ни използват, за да държат властта и да гребат от нея…Нямат насита тия хора!

…Колкото и богат да е човек, не може да спи в две къщи едновременно, да кара две коли едновременно, не мож изяде всичката храна. Рано или късно всички умират и отиват бедни в гроба.. Молитвата ми е днешните управници да започнат да мислят за народа…Не е все едно да те изпратят от тоя  свят със сълзи или с псувни и радост, че вече няма  да та има…Така го напиши, нека си знаят!

 

Между редовете

Колаж: Между редовете