Венелин Петков с писмо до Кирил Домусчиев

Публикувано  в 20:05  часа 

Венелин Петков – директор „Новини, актуални предавания и спорт” на bTV, публикува на страницата си във Фейсбук писмо  до Кирил Домусчиев

 венелин-петков-домусчиев

                                       Писмо от един журналист  

 

Уважаеми господин Домусчиев,

Обърнете внимание на следващите няколко абзаца. Те са принципни и касаят поведението на публични личности на публични места. Надявам се, че ще ви бъдат полезни. Надявам се да разберете и защо нанасянето на обиди е недопустимо поведение, което далеч надхвърля претенциите ви за изблик на емоция.

Господин Домусчиев, вербалната и физическата агресия представляват престъпление по силата на Наказателния кодекс на Република България. Обърнете внимание на чл. 146 и чл. 148. Те касаят нанасянето на обиди, включително и публично. Не пиша това, за да ви заплашвам, а за да ви припомня, че нито един от нас не е над закона и няма право да бъде – включително и вие. В този смисъл статутът ви на собственик на един от популярните футболни клубове не ви дава никакви привилегии. Напротив, той ви превръща в обект на повишено обществено внимание. Затова трябва да бъдете готов да отговаряте на всякакви въпроси по всяко време и да се държите достойно – както по смисъла на законите на Република България, така и от гледна точна на правилата на обществения морал и доброто възпитание.

И още нещо – непровокираните изблици на агресия обикновено са признак на слабост. Какво ви притесни, господин Домусчиев? И кои журналисти  трябва да смятаме за „нормални”? Работата на журналистите не е да бъдат „добри“, „лоши“, „позитивни“ или „негативни“, а да търсят обективната истина. Единствено по този критерий обществото оценява резултатите. Вчерашното ви празнество вече предизвика доста сериозни въпроси, които очакват своите отговори. Тези въпроси далеч надхвърлят поведението ви в интервюто за колегата Димитър Тасев. Те са изцяло в сферата на обективната журналистика. Съветвам ви да бъдете готов да отговаряте. Употребата на обидни епитети няма да ви помогне особено.

Най-накрая, но не последно, господин Домусчиев, не забравяйте, че носите името на един от най-тачените християнски светци – един от символите на свободата на словото. Свети Кирил Философ е извоювал завинаги правото на всички народи да бъдат свободни в най-висшата форма на общностно общуване. Ако вие загубите пътя си в общуването с останалите българи, оставете примера на светеца да ви поведе обратно. Името тежи, господин Домусчиев. Словото също.

 

С уважение,

Венелин Петков