• Home »
  • Любопитно »
  • Внимание!Животът в интернет води до психически разстройства

Внимание!Животът в интернет води до психически разстройства

 

Публикувано в  8:03 часа

Специалистите са на мнение, че милиони хора на земята са заплашени или вече поразени от нова болест, наречена интернет зависимост. Тя се свързва с непрекъснато увеличаване на времето, прекарано в Мрежата, и с поява на абстиненция при невъзможност за присъствие в нея. С времето периодите офлайн се изживяват все по-трудно, с безпокойство и раздразнение, поради невъзможност да се следи  какво се случва в Мрежата.

Различни изследвания са установили, че поколенията, израснали с  интернет, трудно се справят с асимилиране на информация само на хартиен носител, както и с бързината й на четене.

internet-zavisimost

Доказано е, че злоупотребата с новите технологии може да доведе до физически и психически изменения и увреждания на мозъка – забавени и повърхностни мисловни функции като у десетгодишно дете, неспособност да се асимилира и най-проста информация, емоционална безчувственост.

В Германия от интернет зависимост страдат повече от 2 милиона души. Те възприемат виртуалния живот за реален, а реалния за своеобразен филм, в който не участват и няма причина да участват.  Полезното уплътняване на времето се свежда до заниманията онлайн: в интернет те играят, чатят, флиртуват, пазаруват и работят. И става все по-трудно да бъдат откъснати от екрана, да бъдат мотивирани да търсят в реалния живот източници на същите емоции.

Изобилието от информация в интернет постепенно притъпява нуждите за информираност. Интернет зависимият започва да отлага усвояването информация и по интересуващите го теми, успокоявайки се, че няма къде да избяга. Времето за четене намалява, като предпочитанията са към текстове, не по-дълги от 40 – 80 изречения.

Стесняването на обема на възприетата информация има и друго  изражение – неспособност за сътворяване на собствен  текст, дори от  5-6 изречения.

На емоционално ниво загубеното любопитство се възприема като моментен мързел или предпазен клапан срещу  излишно натоварване на мозъка. Но в напреднала фаза на зависимостта мозъкът започва да отказва всякакъв вид информация, налагаща минимални мисловни усилия. Неусетно възрастният индивид, за когото е характерно абстрактно-логическо мислене, слиза до нивото на предметно-образното мислене, свойствено за децата от 1 до 13 години.

Подобна мозъчна деструкция се изразява в афинитет към по-атрактивни заглавия с малко текст под тях, и огромно любопитство към снимков материал. Изображенията – любимият информационен източник на децата, за милиони възрастни интернет потребители също се превръща в основен източник на информация.  

Придобитият навик в интернет, че нищо не е толкова спешно и може да почака, обсебва и реалния живот на индивида. Той започва да отлага задачи, срещи с приятели, да изисква по-малко от себе си, но повече от другите, да чака някой да му поднесе наготово решения, така както се случва в мрежата.

Редица изследователи  твърдят, че интернет е убиец на мозъка и личността, на усещаното за колективната общност и личната отговорност за живота и благосъстоянието на тази общност.

Причината е, че в мрежата човек се чувства относително свободен, може сам да контролира и режисира почти всички ситуации, каквито възможности няма в реалния свят. Това му носи измамното усещане за самодостатъчност, недосегаемост значимост. Покрай тази илюзия онлайн зависимият започва да бяга от реални проблеми, изискващи интелектуална активност, губи чувство за отговорност, изпада в емоционална летаргия.

Според специалистите този етап вече е индикация за тотална интернет зависимост, която задължително трябва да се консултира с психолог.

 Животът в мрежата минава през няколко етапа:

1. Любопитството от съприкосновението с един различен свят, в който цялото знание и технологичен напредък на човечеството е на един клик разстояние.

2. След това се появява желанието от комуникация с хора, които никога няма да срещнеш на улицата, на която живееш. Този дефицит се компенсира с обмен на мнения във форуми и социални мрежи, населявани от други жадни за общуване хора. Неусетно виртуалното общуване започва да бъде харесвано повече, отколкото разговорите с близки, приятели и роднини. Стигне ли се до този момент, вече е налице заплахата за развиване на интернет зависимост.

3. Но общуването с виртуални хора, които не ти крещят, не ти повишават тон, рано или късно приключват за всеки. Чувството, че контролираш положението един ден се сблъсква с нечия агресия, а в интернет тя може да бъде много по-брутална и жестока, отколкото в истинския живот. Сама по себе агресията също е жокер за диагностика на степента на онлайн зависимост. Докато тази агресия причинява реално страдание и болка, не може да се говори за пълна онлайн зависимост. Но в момента, в който жертвата на агресия започне да се самоуспокоява, че все пак това се случва във виртуалния живот, който не е истинският, и емоционалната му система престане да реагира на агресивни атаки, нещата стават сериозни.

Джералд Блок (психиатър в Oregon Health and Science University в Портланд),е установил, че прекаленото влечение към игри, порнография, електронна поща и интернет месинджъри води до поява на компулсивно-импулсивно разстройство. Той твърди, че то  е толкова разпространено, че заслужава да бъде вписано в Диагностичното и статистическо ръководство по психически болести.

Блок дефинира четири основни компонента на интернет зависимостта:

1. Злоупотреба с интернет, често пъти свързана със загуба на чувство за време и потискане на основните психологически ориентации;

2. Абстинентен синдром, в това число чувство на раздразнителност, напрегнатост и/или депресивно състояние при липса на достъп до компютър;

3. Необходимост от купуване на все по-нови компютри, инсталиране на много програми или прекарване пред компютъра на все повече време;

4. Такива негативни последствия, като склонност да се спори и лъже, водят да общо понижаване на резултативността, социална изолация и отпадналост.

 

социална-мрежаНе по-малко стряскащо е становището на социалните психолози. Според тях социалните мрежи съдържат най-висок потенциал за развиване на онлайн зависимост и този феномен вече има видим израз. Потребителите в   тях стават все по-разединени и капсулирани  в собствения си свят, губят съпротивителни сили, стават все по-неспособни и за битки в името на общия интерес. И от центрове за социални инициативи се превръщат в центрове за имитиране на социална ангажираност. Клавиатурната революция ще убие истинската, категорични са изследователите.

 

Между редовете.сом