Американски застрахователи ще искат от Саудитска Арабия компенсации за атентатите от 11 септември

 Американски застрахователи ще искат от Саудитска Арабия компенсации за атентатите от 11 септември

Над 20 американски застрахователни компании заведоха искове в съда в Ню Йорк срещу две банки в Саудитска Арабия

Над 20 американски застрахователни компании заведоха искове срещу две банки в Саудитска Арабия, осем компании и благотворителни организации, във връзка с терористичните атаки на 11 септември 2001. Всичките общо са в размер на около $ 4,2 милиарда.

Те стават възможни след приетия миналата година закон JASTA, който позволява на американски граждани и компании да търсят  компенсации от Саудитска Арабия за претърпените загуби.

Чрез Окръжния съд в Манхатън ищците ще търсят обезщетение от саудитските компании, като ги обвиняват в  подкрепа на  „Ал Кайда“ в продължение на няколко години преди атентатите срещу кулите-близнаци, при които загинаха хиляди цивилни граждани. Ръководствата на застрахователните кампании са убедени, че без помощта на цитираните от тях организации и институции, „Ал-Кайда“ не би могла да „планира, координира и осъществи терористичните атаките от 11 септември“. Застрахователните компании искат покриване на всички разходи във връзка с процеса и обезщетение в размер на най-малко $ 1,4  милиарда.

Сред 10-те подсъдими по делото са Саудитският комитет за помощ на бежанците от Чечня и Косово. В иска си американските застрахователи  се позовават на информация на руските специални служби, че този комитет е свързан с терористичната организация.

Като ответници по исковете ще бъдат призовани Ал-Раджи Банк, авиационната компания Dallah Avco, Световната мюсюлманска лига. Но най-високи претенции има  към Саудитската национална търговска банка, чийто мажоритарен собственик е  държавата. която е мажоритарен държавна собственост. През 2016 г. саудитското правителство се опита да притисне администрацията на Обама, за да блокира закона,  като заплаши да  срине хазартния бизнес в САЩ, но Конгресът го подкрепи.

Роднини на жертвите на терористичните атаки също заведоха колективен иск  срещу Саудитска Арабия с идентично обвинение: финансиране и подпомагане  на терористичната организация „Ал Кайда“, която пое отговорността за нападенията.

За последните няколко седмици са заведени няколко съдебни иска по закона JASTA, но все още са в до съдебна фаза. Адвокатите  и съда търсят формулата как да ги обединят в общ иск, с което да се засилят възможностите на ищците да спечелят.

Между редовете.сом

1