Божидар Димитров: Защо никой не се възмущава от коридите в България?!

 Божидар Димитров: Защо никой не се възмущава от коридите в България?!

A bullfighter’s assistant kills a bull during the first bullfight of the San Fermin festival in Pamplona July 7, 2012. REUTERS/Joseba Etxaburu (SPAIN – Tags: ANIMALS SOCIETY) ORG XMIT: EAG206

ЗА „ДИВИЯ” БЪЛГАРСКИ НАРОД

Вчера една пъпчива, макар и на възраст между 25-30 години правозащитничка, заяви по една телевизия, че ужасният обичай „тричане на кучета”, практикуван в с.Бродилово, Странджанско, доказвало, че сме „див и варварски народ”, който нямал място в Европа. „Тричането”, както е известно, е да се завърти вързан за въже домашния лбимец за 3-4 секунди и да се пусне във вир.

Не зная защо пъпчивата природозащитничка не допълни доказателствата си, че сме „див и варварски” народ, като напише и говори за един още по-див и варварски български обичай.

Както е известно, по цялата страна – от Петрич до Силистра и от Видин до Ахтопол, има едни съоръжения, наречени „арени”. На тях всяка събота и неделя се събират стотици хиляди зрители българи. На арената се пускат млади бикове. Една шайка разбойници ги дразни и забива в тялото им малки копия. Кръв тече като река от измъчваното по този начин животно, което напразно се мъчи да се докопа до някой от мъчителите си. Накрая излиза един с лъскави дрехи и убива животното с точен удар със сабя или нещо като шпага.

Ето, това е мъчение на животно (процедурата трае около час). На това му викат в съда, ако става дума за човек „смърт по особено мъчителен начин”. Какви ти тук „тричане”, какви пет лева. За тази жестока своя традиция, засягаща смъртта по особено мъчителен начин,  българите трябва светкавично да бъдат изгонени от ЕС, НАТО и ООН.

Божидар Димитров, историк, директор на НИМ

….

Коментар на редактора: През октомври 2016 г. след шестгодишна забрана Конституционният съд в Испания разреши отново борбата с бикове в автономната област Каталуния.  Мотивът бе, че коридата е част от културните традиции на Испания. Публикуването на новината в българските интернет издания  доведе до разнопосочни коментари, с основен акцент традициите, които трябва да се уважават и съхраняват. По този повод читател написа:“Традициите наистина трябва да се уважават и да се развиват. Затова предлагам пиенето на вино от черепи да се възроди незабавно. Тогава никой няма да се интересува от мъчението и убийствата  на испанските бикове“.

1