Борислав Цеков за румънския Майдан и диктата на малцинството

 Борислав Цеков за румънския Майдан и диктата на малцинството

Какви са „причините“ за майдана?

Някаква група хора решили, че не харесват законите, които приема лявото правителство на Румъния в областта на съдебната власт и антикорупционната политика.

Това, разбира се, си е тяхно право, както и тяхно демократично право е да изразят отношението си с протести. Протестите са важен коректив, когато имат кауза и смисъл.

Но, в същото време, трябва да сме пределно наясно- румънското правителство изпълнява програмата си, с която е спечелило вота на гражданите в свободни и демократични избори. Гласували са повече от 18 милиона румънци. Мнозинството от тях са подкрепили законодателната програма, предложена от управляващата сега партия. Управляващите са в пълното си право, и в същото време са отговорни пред милионите си избиратели,  да изпълняват ангажиментите си. Нормално е да има недоволни и протестиращи, да има опозиция – парламентарна, експертна, гражданска, улична. Това е част от баланса на интересите в обществото. Техният глас трябва да бъде чут, но техният глас не може да диктува политиката, защото не представлява демократичното мнозинство. А какво е то се определя единствено и само на избори.

Недоволните и протестиращите ще могат да определят какви точно закони да се приемат, когато получат политическо представителство и мнозинство, което изразява техните разбирания за борба с корупцията. Не може едно неизбрано от никого малцинство не просто да изразява гражданската си позиция, а да иска да подменя вота и волята на народа, защото това е нищо друго, освен диктатура на малцинството. А тя е антидемократична и вредна, така както и диктатурата на мнозинството. Даже в по-голяма степен, защото не се опира на преобладаващите обществени ценности и настроения. Тези 100 хил. и всички, които мислят като тях в Румъния, имат правото да искат. Но какво ще „получат“ ще зависи единствено от това, какво искат избирателите в избори.

Борислав Цеков (мнението е изразено във Фейсбук)
1