Борисов: Управлявам „майсторски“ кризата

 Борисов: Управлявам „майсторски“ кризата

Гледах Ви, г-н Boyko Borissov , да казвате, че „майсторски управлявате кризата“. Проверих и данните за смъртността през 2020г., които показват, че неадекватното и закъсняло поведение на управляващите е струвало близо 15 000 (петнадесет хиляди) български живота за последните два месеца на годината, през които България бележи световен рекорд по смъртност.

Показват също, че безкрайно закъснелите мерки работят – и тези животи е можело да бъдат спасени… Запознах се и с плановете за ваксинация, например на Чехия и Германия, в които ваксинацията на 80+ годишните започва след десет дена. И чух министър Ангелов, който предвижда у нас да започне … в края на май.

Публикувах и данните на Европейската профсъюзна конфедерация, според които България е сред единствените три страни (заедно с Кипър и Хърватия), които не подкрепят самонаетите лица – свободни професии, търговци, занаятчии, собственици на семеен бизнес – по инструмента за борба с икономическите последици от кризата SURE. (Участвах активно в подготовката на този инструмент и знам колко усилия положихме, за да бъдат включени самонаетите…)Прочетох внимателно и т.нар. „Национален план за възстановяване“.

И виждам, че той не отговаря на никои от заложените от ЕС цели и критерии на NextGenerationEU – рестарт на икономиката след Ковид-19, изпреварващо технологично и цифрово развитие, адаптация към нисковъглеродната икономика на Зелената сделка. Не, господин Борисов. Нищо майсторско няма в управлението на кризата. 2020г. беше провал – не просто за Вас, а заради Вас – за цялото ни общество.

В началото на 2021г., националните задачи остават неизпълнени – успешна ваксинация на възрастните и болните, спасяване на малкия бизнес в кризата, възстановяване на икономиката и ускорено развитие на модерна зелена икономика. Тези задачи явно не са Ви по силите. Затова има и още една – изработване на национална спасителна програма и изграждане на управленски екип, който да я приложи, след като Вие бъдете отстранен от власт.

Радан Кънев

1