Вижте за какъв език на „омразата” санкционират във Фейсбук

 Вижте за какъв език на „омразата” санкционират във Фейсбук

От разменените реплики с администраторите разбирам, че не бива да се възхвалява хетеросексуалната любов и брак. Не бива да се споменава за „разследването на БТВ за отнемане на деца в Норвегия от семействата им“…

Няколко часа след като поместих постинга за дамата с дипломатическо образование, бях блокиран за три денонощия.

 Някой неизвестен, но много ядосан, изключвам да е тя, макар че незабавно я блокирах, ме беше докладвал пред администраторите на Фейсбук с три обвинения:

  1. Профилът ми е фалшив.
  2. Използвам „език на омразата“.
  3. Разпространявам спам.

Никак не е трудно да се установи какво е съдържало донесението.

По първа точка се справих лесно. От Фейсбук се съгласиха, че профилът ми не е фалшив.

По второто и третото обвинение от Фейсбук пуснаха търсещите машини в профила ми. (Предполагам!) Трябваше да намерят „езика на омразата“ и „спама“. Откриха, каквото търсеха и ми го показаха. Питаха ме какво ще кажа?

Отговорих с избран от предложените емотикони и написах по няколко разказвателни изречения.

Ето какво бяха намерили, че е език на омразата:

„Днес, понеделник, 25-06-2018 г., започва третия кръг на предварителните групи. Ще има четири мача – два от пет часа, два от девет. В програмата на БНТ пише, че ще предават първия и четвъртия, а втория и третия по BNT HD. 17:00 Група А: Уругвай – Русия, Самара (двата отбора имат по 6 точки) 17:00 Група А: Саудитска Арабия – Египет, Волгоград (двата отбора имат нула точки) 21:00 Група B: Иран – Португалия, Саранск (Португалия е с 4 точки, Иран с 3) 21:00 Група B: Испания – Мароко, Калининград (Испания е с 4 точки, Мароко с нула) Във вчерашните мачове познах само изхода между Англия и Панама.

Англичаните биха. Поляците загубиха с три на нула и Вишеградската четворка беше изхвърлена от първенството. Което е жалко. Сенегалците и японците си поделиха по една точка. Сенегалците са голяма работа. Тяхната държава е почти седем пъти по-голяма от България, а най-високият им връх е на равнището на Драгалевци. Образованието е задължително и безплатно до 16 год. възраст, а гостоприемството е смятано за основа на националната им идентичност. Думата за гостоприемство е Teranga, от там идва и прозвището на националния им отбор по футбол – ЛЪВОВЕТЕ НА TERANGA. Лъвове на гостоприемството! Как ви се струва?..

Официален език е френския, защото са били френска колония и през Първата световна война техни войници, в състава на френската армия, са воювали срещу нашата. Българите за пръв път са виждали негри и са били силно впечатлени. Любопитството им ражда чудни набези по техните окопи. От любознателност ги залавяли и разглеждали. От там идва името на чудомировия герой Нено Сенегалеца. Участник във войната. Много мургав бил човека. Който сега чува за Нено Сенегалеца, да се вземе в ръце и да чете Чудомир. Чудомир е велик български писател! Прогнозата е ясна – Русия, Уругвай, Португалия и Испания ще продължат, но подреждането им е неизвестно.“

Ето два примера какво е спам:
12 юли 2010 г. в 19:04 ч. ·

„Една случка, която Дечко Узунов обичал да разказва за себе си. В Париж на официален прием го представили с всичките му титли – заслужил деятел на културата, народен художник, лауреат на Димитровска награда, герой на социалистическия труд, професор. Срещу него закачливо усмихнат плешив мъж му подал ръка и казал: „Пикасо“.

22 юли в 6:49 ч.

Петко Симеонов‎ до Миле Ацев-Јованоски

Честит рожден ден, Миле! Здраве, доходи, радости! Да живее Македония!

Предполагам, че в търсещите машини на Фейсбук, думата „негър“ е „реч на омразата“. Значи трябва да се избягва. Може да е комично, но Фейсбук е частно дружество.

За спама обаче не мога да се ориентирам. Все пак да бъдем внимателни.

От разменените реплики с администраторите разбирам, че не бива да се възхвалява хетеросексуалната любов и брак. Не бива да се споменава за „разследването на БТВ за отнемане на деца в Норвегия от семействата им“…

Виж за написаното, засягащо дамата, дори администрацията на Фейсбук косвено се съгласи, че съм бил прав…

Споделям с вас тези неща, за да трупаме колективен опит в използването на Фейсбук.

Благодарен съм на този, тази или онова, което ме е докладвало. Успях да оправя капещ кран, да дочета книга, да започна друга, да отида на екскурзия в планината, да допиша една статия…

Живял съм и без Фейсбук.

Петко Симеонов
1