Въпроси относно тестостерон терапия за мъже

 Въпроси относно тестостерон терапия за мъже

Някои мъже имат толкова нисък тестостерон, че това всъщност е медицински проблем. Но колко ниско е това ниво?

И колко мъже наистина се нуждаят от фармацевтична версия на хормона, която да замести тестостерона, който те имат в много малки количества? На тези въпроси не е лесно да се отговори. Нивата на тестостерон могат да варират.

А симптомите, свързани с нисък тестостерон, като умора и спад в либидото, могат да бъдат причинени от множество други неща, като депресия, умора, нормално стареене!

Лекарите, които се специализират в заболявания, свързани с хормоните, са разработили няколко препоръки, които изискват внимателен подход, заявявайки, че диагнозата, изискваща лечение, трябва да се поставя само „при мъже с постоянни симптоми и неравномерно ниски нива на серумен тестостерон“.

Но това не попречи на фармацевтите да рекламират ползите от терапията с тестостерон и да стартират кампании за повишаване на осведомеността, за да накарат мъжете да говорят с лекарите си за евентуално лечение.

Сега JAMA Internal Medicine има изследвания, които предполагат, че маркетинговите кампании са имали известно въздействие. Рецептите за тестостерон за мъже на 40 и повече години са се утроили през десетилетието след 2011 г., от 0,81% на 2,91% от мъжете в изследваната група.

Анализираните данни обхващат близо 11 милиона мъже в цялата страна. И се оказва, противно на препоръките на експертите, една четвърт от мъжете, които са получавали рецепти за тестостерон, дори не са имали предварително направени изследвания за количеството на тестостерона в организма им.

Има странични ефекти от лечението с тестостерон, включително повишен риск от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Доказателствата за ползите са неясни. В списанието има описани маркетингови трикове, които подтикват определени групи хора да искат лечение с тестостеронова терапия.

Една част от текстовете идва от медицински писател, който е въвлечен в цялата тази история и който всъщност остава като писател призрак.

 Продажбите на тестостерон се подхранват от „сложни маркетингови усилия за определяне на ниския тестостерон като заболяване, при което заместителната терапия с тестостерон е лечение“, пише Стивън Браун. „Знам това, защото като професионален медицински писател помогнах да се разпространи това послание от редица медии, като тоа оказва влияние както върху самите лекари, така и върху потребителите.

“ Д-р Лиза Шварц и Стивън Волошин, които работят за групата за борба на ветераните, както и в училището в Дартмут, казват, че „кампанията относно ниските нива на Т е много добра за повишаване на осведомеността относно тези хормони, като едновременно с това тя се използва за стимулиране на продажбите на лекарства“.

Те свалят летвата за диагностика, вдигат залозите за намеса и събират доказателства в подкрепа на този начин на действие: „Има много американски мъж да не се интересуват от секс. Много голяма част от тези мъже просто остаряват. Именно това е и целевата аудитория на тези кампании “ И ето нещо, което не виждате всеки ден – Шварц и Волошин успяха да повдигнат малко завесата относно ниския тестостерон в The Colbert Report (академично списание) и да направят следното изявление: „Човекът по телевизията ми продава прекрасно лекарство, което ще ме задържи завинаги млад.

Нарича се Андрогел … за лечение на нещо, наречено несък тестостерон. Фармацевтичните компании обаче признават, че има такова състояние, което е засегнало милиони мъже с нисък тестостерон, известно преди като старост. AbbVie, по-рано част от Abbott Labs, е създателят на Androgel и маркетинг на Is It Low T.

Говорителят на компанията Грег Майли защити подхода на AbbVie в изявление по имейл: „Инициативите за повишаване на осведомеността за болестта играят важна роля в повишаването здравна осведоменост чрез обучение на пациентите за алтернативи на лечение и насочване на потребителите към квалифицирани здравни специалисти.

Ето защо Асоциацията по храните и лекарствата насърчава производителите на лекарства и тяхното развитие. AbbVie Low Testosterone следва насоките на FDA и е разработен за обучение на мъже, които могат да бъдат изложени на риск или да имат нисък тестостерон, за да могат да проведат подходящ диалог с лекаря си, за да определят дали могат да отговарят на условията за тестване и лечение.

Източник: Bulsteroid.com

1