Георги Лозанов: Патриотите ще направят кабинет с БСП

 Георги Лозанов: Патриотите ще направят кабинет с БСП

В сутрешната емисия на БНТ Георги Лозанов прогнозира, че Патриотите ще направят коалиционен кабинет с БСП. По негови думи, патриотите чисто идеологически са по-близо до лявата идея, въпреки условността на понятието.

Прогнозата му не е лишена от логика, като се има предвид изказвания на лидерите на блока от последните дни. Веднага след изборите В. Симеонов заяви, че Борисов не трябва да бъде повече премиер, и лобира за тройна коалиция. Във форумите го заподозряха в лични финансови интереси от подобно сдружение, тъй като на този етап и при входираните съдебни искови срещу Борисов и срещу Корнелия Нинова, коалиция между двете партии е невъзможна. А вчера стана ясно, че патриотите ще искат седем министерски места, ако се стигне до коалиция с партията на Борисов. Те предпоставиха условията си с едно спешно гостуване до централата на ГЕРБ и преди да бъдат поканени за официални преговори.

Въпреки че ситуацията за съставяне на кабинет е максимално комплицирана и двете водещи партии нямат верен, затвърждаващ имиджа им ход, от това къде и как ще се дислоцират патриотите зависи собственото им обозримо бъдеще. Ако дългосрочната им програма се изчерпва

с един управленски мандат,

може да поставят условия на ГЕРБ,

да притискат и БСП до стената,

да изискват повече, отколкото заслужават.

По всяка вероятност ще осребрят добре изборния си успех, но след това ги чака съдбата на Реформаторския блок. Вече взе да се оголва друг техен образ- на поредните котараци, настървени да вземат по-голямо парче от баницата.

И в цялата следизборна патриотарска тупурдия  все по-артикулирано ще звучи въпросът: Какво прави Волен Сидеров в компанията на „кръжочника” Симеонов и готов ли е да понесе последиците от тази връзка? Ще видим ли скоро В. Симеонов в ролята на опозиция на Обединените патриоти?

Други гости на предаването анализираха политическия профил на Бойко Борисов. Беше предречено, че на ГЕРБ няма да се наложи да изпълнява обещанията си, тъй като и трето правителство на ГЕРБ няма да завърши мандата си. Беше посочена и причината за незавършените мандати: Борисов разбирал политиката като възможност да се печелят избори, но не и да се правят политики. Но гостите се обединиха около мнението, че никой не може да извади Борисов от политиката, докато сам не пожелае да се откаже от нея.

Между редовете.сом

1