Горанов да запомни – ние не ядем доматите с колците!

 Горанов да запомни – ние не ядем доматите с колците!

Следите от отлитащия самолет на Джон Кери още личаха във въздуха, когато финансовият министър Владислав Горанов, спряган за приятел на Пеевски и едно от новите лица на обслужващия персонал на задкулисието,  се провикна чак от Вилнюс: Водим преговори за влизане в чакалнята на Еврозоната. Ще уволняваме лева и ще се разплащаме в евро. „Захароса” ни с марципанени аргументи – еврото щяло да улесни пазаруването в страните от ЕС, да привлече инвеститори.

Форумите реагираха мигновено:

„Идеята е прибързана – още не сме готови  за такъв екстремен ход.”

„Тоя  на кой свят живее? 80 % от българите не могат да си позволят да шопингуват даже веднъж на две години в страните на ЕС. Да вземе да измисли по-сериозни аргументи, да не ни храни със слама”.

„Да се ликвидират условията за корупционните практики и съдебната система да бъде реформирана. Това отблъсква инвеститорите, не левчето”

„ Радикални валутна реформа в почти фалирала държава и в условията на нестабилен Европейски съюз, прилича на мръсна поръчка на задкулисието. Само те ще спечелят от еврото”

„Горанов, какви инвеститори бълнуваш? Да не мислиш, че ние ядем доматите с колците !?”

Владо Каролев застъпи обратната теза-еврото ще стабилизира икономиката, скокът на цените ще бъде минимален. Все едно бълха ни ухапала. Но за него се знае, че изказванията му са лобистки, а той не лобира за интересите на народа, затова спокойно може да не бъде четен. Чуждият опит е най-добрият учител.

Какво се случи с далеч по-стабилната икономически Гърция след въвеждане на еврото?

Предварителните теоретични прогнози на гръцките „каролевци” за временни ценови сътресения в рамките на 20 %, не се оправдаха. Реалният ръст на цените от първа необходимост стигна 50 % . В отговор гърците заприиждаха на талази да пазаруват в по-евтината България, допринасяйки по този начин за още по-бързия срив на родната си икономика, а в това число и на нашата. Основната част от продукцията на българската шивашка промишленост в Югозапада е предназначена за гръцкия пазар, но фалиралите магазини в южната ни съседка спуснаха кепенците на десетки български шивални.

Йоргос, собственик на таверна, споделя за проблемите, възникнали след въвеждане на еврото:  „Никой грък не беше предвидил, че средствата, с които покрива производствените си и битови разходи за 1 месец, с еврото ще стигат за две седмици. Търговците, туризма, хранително-вкусовата промишленост и услугите бяха принудени да вдигнат цените, за да компенсират в по-кратки срокове загубите от разликата в курса на драхмата спрямо еврото.Нямаше избор – вдигаш цените и уволняваш персонал, и накрая може пак фалираш…Еврото доведе до намаляване приходите от данъци, но се завишиха разходите за социални дейности. Кръгът от хората, нуждаещи са от социална подкрепа, се увеличи с пъти, и се наложи замразяване на работните заплати, особено в бюджетната сфера…”

Равносметката в цифри:  Близо 115 млрд. евро капитали са били изнесени от гръцките банки в периода от края на 2009 г., когато започнаха да изплуват икономическите проблеми на страната. От тази сума, близо 50 млрд. евро са се върнали обратно в банковата система на Гърция след пика на кризата, но  нетните загуби от първоначалното им изтегляне  възлизат на 56.8 млрд. евро.  От тях близо 24.3 млрд. евро все още се намират в Гърция под някаква форма, но извън банките, което по изчисления на „Катимерини“ означава, че 32.5 млрд. евро са загубени безвъзвратно. Други 19 млрд. евро, принадлежащи на чужденци, също са напуснали гръцките банки в разгара на кризата…Страховете от гръцки фалит и необходимостта за излизане  от Еврозоната изместиха гръцките капитали към Великобритания (10-15 млрд. евро), Германия ( 8 млрд. евро), Холандия (6-10 млрд. евро) и Швейцария (2-4 млрд.евро), показва проучването на Националната банка на Гърция. Около 7 млрд. евро са били прехвърлени към кипърските банки, но едва около 2 млрд. евро са останали там.

С премахването на лева и в България  ще се стартират три „стълба” за финалното ограбване и обезлюдяване на държавата

1. СТЪЛБ. Влоговете на българските граждани, заради валутния курс, ще се свият, но банките ще регистрират печалба.

2. СТЪЛБ. Вече „деноминираните” влогове ще бъдат повторно ограбени чрез данък „лихва”.

Коментар от мрежата: „Моите 2000 лева ще станат 1020 евро, а като приспаднем данък лихва, може да се окаже, че трябва да плащам на банката, че ми пази и ползва парите”.

3. СТЪЛБ. Заради закръглянето на цените в евро, инфлацията ще скочи, покупателната способност на населението ще се свие до най-необходимото. Най-масовата заплата у нас възлиза на 500-600 лева, но след еврото с нея ще може да се покриват разходи за 400 лева в най-добрия случай. По почина на гърците българите ще започнат все по-масово да прескачат до Македония, където цените на стоките, особено на цигарите, са с пъти по-евтини.

Предимствата от въвеждане на еврото

1.Лихвите по изтеглените кредитите ще паднат, от което ще спечели едрият и опериращ с големи  кредити бизнес, а в него случайни хора няма.

2. Банкери и акционери ще забогатеят чувствително, а в тези среди също няма случайни хора. Самият Горанов е изпълнителен директор и член на УС на Общинска банка. След въвеждането на еврото ще може да си подари яхта и личен хеликоптер. Или каквото си пожелае. Никой не храни съмнение, че ще се облагодетелства от присъствието си във властта. Не случайно се върна в ГЕРБ, когато стана ясно, че  Орешарски ще подаде оставка, а Борисов има реални шансове да състави ново правителство.

Коментар от мрежата: „Ако някой от политиците, засилил се да реализира лични финансови облаги от въвеждането на еврото, се надява, че ще му се позволи да унищожи държавата без съпротива, значи му е време да направи тур из страната с железниците заедно с плебса….нека види и чуе какво мисли и как мирише мизерията, а  после да тича да си лее куршум…”

Во кратце. Сюрпризът, че вече се водят разговори за влизане в чакалнята на Еврозоната, идва в момент на сериозен обществен дебат в редица държави на ЕС за връщане към собствената валута или за излизане от съюза.

България  от години се намира в икономически колапс, издържа се с външни заеми,  и еврото може да се окаже най-бързият и лесен начин държавата да бъде умъртвена окончателно.

Ако Горанов искаше да запише името си в листата на успешните финансови министри, можеше да започне с по-прости, но очаквани мерки за покриване на част от дефицита – намаляване на партийните субсидии и привеждането им в съответствие с европейската практика.

Цинично е да се повтаря, че токът у нас е най-евтин, а да се премълчава, че разходите за издръжка на партиите са най-високи.

…Иначе звучи примамливо да банкрутираш цяла държава, за да може някой да я купи на цената на един джип,  след което да я завещае на синчето си.  Последният подобен прецедент – Булгартабак.

Автор: Люба Михайлова

1