„Господарите” посякоха сайтовете Секира и Без цензура заради фалшиви новини

 „Господарите” посякоха сайтовете Секира и Без цензура заради фалшиви новини

В предаването от 14 март „Господари на ефира” представиха новата си рубрика, която обещава да реагира на всяка фалшива новина, публикувана в онлайн информационните издания.

Първа мишена на предаването бяха сайтовете„Секира.бг” и „Без цензура”, които предизвикаха истински шок около Трети март. Тогава въпросните „агенции” публикуваха една и съща статия, в която се казва, че Ердоган ни обещава още 10 века робство, защото пет века ни били малко. Въпреки че подобно изявление не бе отразено в нито една друга медия, социалната мрежа го прие за чиста монета. Според „Господарите”, лъжливата новина е била прочетена от над 60 000 души. Във Фейсбук също бе коментирана охотно, но малцина отбелязаха, че не само е фалшива, но може да провокира реакция от страна на Анкара. Инцидентните гласове на разума „потънаха” без отзвук в море от псувни, клетви и закани да им го връщаме „тъпкано”.

За сайтовете, публикуващи фалшиви новини, се пише от години. Наблюдателни потребители в социалната мрежа отдавна забелязаха, че те се цитират взаимно при голяма „сензация”, но никога не се позовават на голяма и утвърдена новинарска агенция.  Поради тази причина възникна предположение, че въпросните сайтове се стопанисват от общ „журналистически” екип. „Секирата” носи белезите на класически информационен фейк –   „подлистник”, дъщерен продукт на друг сайт, който също публикува фалшиви новини. Няма секции, няма архив, няма електронен адрес за кореспонденция. Има само няколко публикации и реклами, които не може да бъдат игнорирани.

….

Въпреки десетките примери за измислени новини, рядко се дебатира въпросът: каква е ползата да се публикуват свободни съчинения, които освен че обиждат /или злоупотребяват/ с интелектуалното ниво на масовия  читател, застрашават и националната ни сигурност?

Зад менте-новините не стои нито ДС, КГБ или Мосад,  както предполагат някои потребители в мрежата. Но прави впечатление, че  подобни новини се разпространяват предимно в групите на симпатизантите на левицата. Изглежда те са най-доходоносната аудитория за въпросните  сайтове. А големият тираж осигурява и големи печалби от реклами за списвачите на лъжливите новини.

При отварянето на  тези сайтове читателят бива пресрещан от огромни колони реклами, каквито няма и във водещите информационни сайтове. В „секирата” тези реклами запълват целия екран още при отваряне на сайта,  и докато не се кликне върху тях, не е възможно да се види публикация.  След това се удряш челно в няколко лъжливи новини, написани единствено като украшение към рекламите, или за път към тях.

Последните заглавия:

Ердоган заплаши Европа с потурчване! Скоро всички европейци ще приемете исляма и ще се молите на Аллаха

ДЖИХАД! Ердоган поиска Турция да си върне границите на Османската империя до 2025 година

Ще го направи ли наистина? Радев изхвърлят ДОСТ от изборите с президентска заповед

Без цензура е същата бира-скара. На входа ни посреща текст, че сайтът няма за цел да провокира етническа омраза: „Публикациите ни не са насочени към нито един етнос и в никакъв случай не изразяват враждебност, ненавист, омраза и предразсъдъци към определена етническа група. В материалите описваме единствено конкретни действителни случки…”

Добрите намерения се разминават с една напълно недействителна случка, която крещи вдясно под заглавие: „ХЮСЕИН ХАФЪЗОВ: АЗ СЪМ ВЕЛИК ТУРЧИН! БЪЛГАРИЯ СКОРО НЯМА ДА Я ИМА, ще стане турска територия!”

Разбира се, подобно изказване няма, въпреки че в началото на статията се упоменава, че става въпрос за интервю,  дадено за водещи вестници. Едва в края на публикацията е цитиран източника, но този източник е… Бъзиклийкс.

Въпросният бъзик, обаче, е прочетен  232818 пъти, като повечето коментатори не са обърнали внимание на източника и са приели измишльотините за истина. А читателят И. Тодоров даже се обръща към прокуратурата:”Моля прокуратурата да вземе мерки към този … защото ако народа вземе мерки ще е много лошо”.

Да, прокуратурата отдавна трябваше да се задейства, тъй като е видно, че някои от читателите нямат рецептори за разграничаване на фалшиви от истински новини. И като почитатели на  подобен тип новинарски фантазии, сами стават проводници за тяхното разпространяване.

Любопитна подробност: Малко преди приключване на статията, Секира бг вече бе недостъпен. Дали има връзка с излъченото от „Господари на ефира”?

Възможно е репортажът да е предизвикал засилен трафик към сайта, поради което е блокирал. Но потребител във ФБ, веднага след предаването, написа в профила си:” Обзалагам се, че сега ще затворят сайта, ще се крият две-три седмици и после ще ни го представят под ново име”.

Ще поживеем, ще видим!

Между редовете.сом

1