Журналистът Симеон Гаспаров: Тръмп оставя като наследство една срамна Америка

 Журналистът Симеон Гаспаров: Тръмп оставя като наследство една срамна Америка

Тръмп или ще бъде изнесен до края на седмицата с белезници, или с усмирителна риза. Това коментира българският журналист в САЩ Симеон Гаспаров в ефира на „Денят започва“ след безпрецедентното нахлуване на демонстранти в подкрепа на Тръмп в сградата на Американския конгрес.

За тези 4 години на управление Тръмп успя да изгуби Конгреса, Сената, да срине Републиканската партия, а и да загуби президентството. Той е като Нерон от Древния Рим, който стои и гледа пламъците. Само че, Древен Рим и Вашингтон са две много различни неща.

Този път дори вицепрезидентът Майк Пенс и републиканецът Мич Макконъл доказаха, че Конституцията е над всичко. Щатите, а не депутатите избират президента на САЩ, това се казва в Конституцията, обясни Гаспаров.

Много скоро може да се включи и 25-тата поправка за започване на процедура за отстраняване на президента от власт, обясни журналистът.

Според него, събитията от снощи са не само следствие от управлението на Тръмп, а резултат от много дълго натрупване. Средната класа в САЩ изчезва – представете си един пясъчен часовник на много бедни и много богати, който непрекъснато расте, а това по средата – средната класа, се стопява, обясни Гаспаров.

Тръмп оставя като наследство една срамна Америка, днес той сложи едно голямо петно дори върху престижа на Америка на световната сцена. Наследството му е позор, категоричен е журналистът.

Днес демократи и американци най-накрая разбраха, че трябва да работят заедно, днес ударихме дъното и дано от тук нататък започнем да се движим нагоре, допълни той.

Според Гаспаров, задържаните ще са много, защото в района има камери, а в Капитолия е забранено използването на оръжие.

Днес се видя, че кралят е гол, че Вашингтон може да бъде превзет. Националната гвардия бе вдигната по тревога, положението наистина е като във филм, но фактът е един – разумът надделя, разказа журналистът.

Според него, сега се очаква Джо Байдън да излекува раните в американското общество.

\БНТ

1