Задкулисието режисира бъдеща коалиция между ГЕРБ и БСП

 Задкулисието режисира бъдеща коалиция между ГЕРБ и БСП

Ръката, която държи онези 150 000 „унищожени” досиета на агенти на ДС и режисирани по-късно компромати, управлява държавата. Говорещият с пауните в сараите си, заедно с червения генерал Любен Гоцев, са лидери на задкулисния мозъчен тръст.

Срещали сме многократно подобни мнения в интернет, наречени от други потребители „фантасмагории”, но в контекста  на днешните предизборни събития звучат повече от състоятелно. Някой има личен интерес следващото правителство да бъде съставено само от ГЕРБ и БСП. Причината е известна: още преди старта на предизборната надпревара   нито една от партиите, за която социолози предрекоха влизане в следващия парламент, не показа готовност за управленска коалиция с партията на Нинова. Или да подкрепи правителство с участието на ДПС. Очертаваше се ново коалиционно управление на ГЕРБ и другите по-малки партии, без БСП и ДПС в него.

Заинтересованите Сили се погрижиха да променят тенденциите. Няколко  удара по Реформаторския блок доведоха до спад на доверието към тази  формация и последните проучвания сигнализират, че Блока може и да не влезе в следващото Народно събрание.

Подготвянето на новата и безалтернативна коалиция ГЕРБ-БСП започна с избора на служебен премиер на здравеопазването.

Д-р Илко Семерджиев, на чиято съвест лежи превръщането на Здравеопазването в бакалско дружество с неограничена безотговорност, и произтичащите от това схеми за източване на Здравната каса, се зае да връща своята система. Нападките към ексминистъра Петър Москов станаха още по-интензивни.

В добавка:

 На 8 февруари Герджиков смени 14 областни управители с измислени мотиви, като само един бе от квотата на РБ.

На 10 февруари ГЕРБ огласи вътрешнопартийно проучване за желаните от герберите коалиционни партньори : Реформаторски блок – 62%, „Обединени патриоти“ – 46%, „Воля“ – 45%, и „Да, България“ – 25%.

Пет дни по-късно служебният премиер отговори на тези нагласи със смяната на още 7 областни управители, като този път на прицел бяха представителите на Реформаторския блок.

На 17 февруари Огнян Герджиков оповести и доклада от ревизията на кабината Борисов 2, като сам намекна, че поради липсата на време не е задълбочен. От оповестеното стана ясно, че  най-много сделки, подлежащи на прокурорско разследване, са открити във военното министерство, оглавявано от реформатора Николай Ненчев. Последният е давал поводи за разследване още като действащ министър, но съответните институции се фокусираха върху него на прага на изборите, и съответно това даде отражение върху рейтинга на целия блок.

Така се създаде и допълнителна интрига между ГЕРБ и Реформаторския блок, а  Бойко Борисов заяви, че една от грешките му е назначението на Кунева за министър на образованието.

 Силата на Задкулисието е в умението му да се възползва от чужди грешки, недалновидност и сребролюбие

Проектът „Да, България” на Христо Иванов стартира с неочаквано висок обществен интерес, което  събуди инстинкта за самосъхранение на статуквото.

Регистрацията на движението „Да, България” не се състоя заради подадени жалби, две от които написани от името на лица, които твърдят, че не са ги писали.Движението ще участва на предстоящите избори в коалиция със „Зелените”, но интригата с жалбите прибави негативни щрихи към „портрета” на новата формация.

Но дори да приемем, че осуетената регистрация на „Да, България” се дължи на случайни обстоятелства, стартиралото разследване на Иво Прокопиев, спряган за финансов благодетел на ДАБГ, изключват елемента на случайно съвпадение. От много години е известно, че Прокопиев получава грантове от „Америка за България” и „Отворено общество” на Сорос, но никой не смяташе за належащо да разследва по какъв начин се оползотворяват тези грантове.  Предизборно Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/ обеща да провери  всички парични потоци от последните 10 години към личните и фирмените сметки на олигарха, включително и тези, дошли по линия на финансиране през двете фондации.  КОНПИ обаче не смята да процедира по същия начин с интернет медията Медиапул, която също се издържа с грантове.

Резултатът: Последните социологически проучвания изхвърлят категорично „Да, България” от бъдещ парламент.

Двама известни антикомунисти бяха прелъстени от другата етническа партия –ДОСТ, и това доведе до срив на доверието към цялата дясна общност. Разочарованието от фалша на десните добави подкрепа за БСП.

Успешен бе и операцията срещу Обединените патриоти, които се очертават като трета политическа сила.

Сидеров и Каракачанов са опитни политически играчи и не могат да бъдат неутрализирани с процедурни хватки. Ударът по патриотите се извърши по вече пробван метод.

ДПС си напазарува бившият коалиционен партньор на патриотите и лидер на ПП ГОРД Слави Бинев и го постави водач на листа в столицата. А на втора позиция в 25 МИР постави друг бивш атакист – Камен Пенков. Пенков напусна  „Атака” още през 2010 година и стана независим депутат, но все още може да разчита на свой обръч от поддръжници сред националистите на Сидеров.  Пред медиите Пенков обясни, че докато бил в „Атака“, е сравнявал ДПС с„дявола“, но сбъркал. Изказвал е мнения, без да познава хората. Сега е категоричен, че ДПС са му простили, защото самият председател на партията Мустафа Карадайъ го поканил да се присъедини към тях.

Според Алфа Рисърч, към днешна дата доверието към Патриотичния блок слиза надолу, въпреки високият личен рейтинг на Каракачанов. Към днешна дата той се нарежда веднага след Борисов с 26,4% електорална подкрепа, но ДПС вече диша във врата на патриотите.

Пощаден бе /засега/ Радан Кънев, но като майстор единствено на словото, не може да бъде пречка за двойна коалиция между социалисти и гербери. Перманентните нападки към ГЕРБ му осигуряват допълнителен предпазен щит.

Веселин Марешки също /засега/ е извън листата на неудобните, въпреки че още в началото на февруари заяви: „В България най-зле сме били при управление на БСП и ДПС. Така че, ако трябва да избираме като по-малко зло, на първо място не бихме се коалирали с тях“. И все пак Марешки не изключи коалиция с БСП, в случай че партията е станала по-почтена.

В същото време Нинова е Борисов се кълнат, че няма да влязат в коалиционна връзка, и вероятно ще изпълнят обещанието си. Но това ще бъде само след мартенските избори. При следващите предсрочни „бракът” им,  уговорен вече на друго място, ще се състои.

 Между редовете.сом

1