Какви знаци дава БСП с Тома Томов

 Какви знаци дава БСП с Тома Томов

Обобщен анализ по коментари в мрежата

БСП-коалиция оповести водачите си  в многомандатните избирателни райони. Листата на фронтмените  се определя като много добре балансирана, в нея не присъстват имена, обременени с корупционни практики и грабежа по време на прехода. По всяка вероятност те ще бъдат поставени  на по-задни позиции, но отново на избираеми места.

От гледна точка на народопсихологията подобна стратегия е повече от разумна. Въпреки че депутатите са относително независими единици в парламента, чисто инерционно избирателите ги възприемат като отбор, подчинен изцяло на капитана – водачът на листата. Гласувайки твърде често само заради първия, избирателите делегират депутатски мандат на поне още две имена зад него. По тази причина присъствието на журналистката Елена Йончева в селекцията на Нинова предизвика възторг сред симпатизантите на БСП и респект в конкурентните партии. Името й отдавна се е превърнало в еталон за професионализъм, смелост и творчески талант. Освен това има още едно голямо предимство- тя е съвсем ново и неопетнено от пряка политическа дейност лице. Трудно ще бъде атакувана с традиционните предизборни похвати – компромати и скрити скелети в гардероба.

Другата изненада е името на журналиста Тома Томов – един от най- компетентните международни политически анализатори на всички времена. Професионалист до мозъка на костите си, с развити сетива за   общия план на събитията, за значимите детайли в тях и завидно умение да уловя тенденции от дребните и второстепенни факти. Бил е разузнавач, но дори и най-отявлените антикомунисти рядко се осмеляват да го поставят до обикновения доносник на Шесто, каквато е практиката у нас. А и нищо не налагаше да го поставят в общия кюп – стоеше настрани от политическия живот, рядко напомняше за себе си и като журналист.  Но този път ще влезе в нова роля, за която личните качества и заслуги не са достатъчни.

В политиката  никой не влиза сам, влиза с родословието и сенките на предците си.

Малко след новината, че Томов ще бъде водач на листа, интернет общността  започна трескаво да се интересува от баща му – полковник Никола Томов Николов – комендант на зловещия лагер „Белене”. Извадиха се на афиша позабравени спомени на концлагеристи, някои от които го уличават в непосредственото убийство на бащата на Богдана Карадочева и на редици други концлагеристи. Беше припомнена и  докладна записка, в която полковник Томов рапортува как се процедира с труповете на мъртвите концлагеристи.

Несъмнено тази информация е стигнала и до Тома Томов, но как се е отразила на психиката му, не ни е дадено да знаем. При всички случаи за него е било голяма травма, независимо дали е приел или отхвърлил обвиненията към баща си.

Децата нямат вина за деянията на родителите си, но в политиката властват други правила. А в този случай не е толкова важно какъв е бил бащата на Томов и какви злодеяния тежат на съвестта му, а какви знаци към обществото подава „Позитано“ с тази номинация.

БСП е партия на парадоксите, заслужава отделен том в българската история.

Априлският пленум на ЦК  на БКП от 1956 година осъди извращенията по време на установяване на новата власт и затвори концлагерите, но БСП, която се обяви като приемник на БКП, не осъди този период и не се разграничи от него.

Този факт сам по себе си също е прецедент, непознат в другите бивши комунистически държави. Вече 27 години БСП отлага своя Априлски пленум и не се отказва от опитите да изпере миналото на БКП, вместо да постави разграничителна линия.

Във всички бивши социалистически страни комунистическите партии започнаха на „чисто”, осъдиха по един или друг начин „култовите” периоди в историята си, а в Русия КПСС беше забранена още през 1991 година, имуществото й конфискувано. И едва през 2012 година бе създадена нова КПСС /Комунистическа партия на социалната справедливост/, чиято платформа е реставрация на социализма. През 2014 година за първи секретар на ЦК на партията бе избран внука на Брежнев- Андрей Брежнев, но самата партия се оглавява от родения през 1970 година Андрей Богданов. Той е син на полковник от съветската армия и няма никакви родствени връзки със съветския партиен елит.

В този контекст Тома Томов ще играе съществена роля в предизборното състезание на БСП в чисто емоционален план.  Името му вече даде импулс на антикомунистическите настроения, и според мнения в мрежата, БСП цели точно такъв ефект, освен експлоатация на популярността и творческата биография на журналиста. Разпалването на крайните антикомунистически страсти и преекспониране на темата за оня режим ще налее масло в огъня на русофобско-русофилските стълкновения, от които БСП може да извлече допълнителни дивиденти. Битката между русофили  и русофоби ще  измести вниманието от предизборната платформа на социалистите, в която само малка част от застъпените обещания са изпълними, и то в много дългосрочен план.  Интернет-потребители вече припомниха, че при миналите си управления БСП не е изпълнила нито едно свое обещание, освен да продължава политиката на  привилегировано отношение към важни за нея сектори.

В краткосрочен план настоящата програма на БСП залага на ангажименти, свързани  с подобряване жизнения стандарт на комунистическата номенклатура в БАН и Селскостопанската академия. Обещават повишаване пенсиите на по-отдавна пенсионираните българи, които, поради чиновническата си ангажираност /на по-ниски нива/ към стария режим, не са получавали достатъчно високи заплати, съответно и пенсии. Мрежата  тълкува този приоритет с факта, че по времето на социализма интелектуалният труд бе по-ниско платен от физическия, но работници-членове на БКП, бяха рядкост.

Дали името на Тома Томов ще успее да отклони фокуса от обещанията на БСП към миналото и да доведе до цитираните странични ефекти с ползи за левицата, ще разберем тепърва. Всичко зависи от имената, които ще „извадят” другите партии, и какъв интерес ще генерират към себе си.

Между редовете.сом

1