Мария Захарова: Експерти на Съвета за сигурност трябваше да разследват химическата атака в Сирия

 Мария Захарова: Експерти на Съвета за сигурност трябваше да разследват химическата атака в Сирия

На 5 април в брифинг, организиран за чуждестранни медии, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че няма никакви обективни доказателства за участието на армията на Асад в газовата атака, при която загинаха деца и жени. Тя подчерта, че съветът за сигурност към ООН не си е свършил работата, като не е изпратил на терен свои експерти, за да проучат на място всички обстоятелства около инцидента. Захарова припомни, че сирийското правителство също е призовало за експертна оценка по трагичния инцидент, но тя е останала без отзвук.

Предлагаме в съкратен вариант отговорите на Захарова на въпроси на американска журналистка.

…..

Жрналистка от CBS News: Русия казва, че ударът в Хан Шейхун e нанесен между 11:30 и 12:30 вечерта. Но лекарите там казват, че нападението е извършено няколко часа по-рано. Защо?

Мария Захарова: Задавете важен въпрос, но защо този въпрос не си задават тези, които написаха резолюцията на Съвета за сигурност. Ето вие, журналистите, виждате, че има противоречиви данни. Кой трябва да се занимава с изясняване на тези противоречиви данни? Постоянните представители в Съвета за сигурност се занимават с политика. И за да се даде политическа оценка на един или друг инцидент или трагедия им е нужна експертна оценка… И аз имам въпрос: Защо САЩ, Великобритания и Франция не пожелаха да се възползват от експерти, за да съберат първичните данни и оценки за химическо оръжие в Сирия? Защо не беше задействан този механизъм, а веднага се дават политически оценки? Вие знаете как действа Съвета за сигурност на ООН. Преди да приемат каквото и да е политическо решение, членовете на Съвета получават доклади от организациите, които се занимават с едно или друго направление…Имаше ли подобно нещо? Естествено, не. Съвета са сигурност хвърли една резолюция и сега очакват реалното политическо шоу. Това е всичко.

CBS News : А какво мислите за видеото, което се споделя…

Мария Захарова: Когато с вас се случи нещо, пътно произшествие, грабеж, какво се прави? Снемат се записите на видеокамерите, търсят се свидетели, прави се експертизи, ако става въпрос за ПТП, със случая се занимават специалисти.

Простете ме, но когато става въпрос за нещо толкова сложно като химическа атака, въпросът трябва да се решава на масата на Съвета за сигурност и от дипломати, но след оценка на състава на химическото оръжие, в колко часа е нанесен ударът, свидетелски показания. Защо не го правят, след като има механизъм?

Имам отговор на този въпрос – защото тогава в Съвета за сигурност ще бъдат внесени обективните данни. Но днес на Съвета за сигурност тези данни не са нужни. Днес е нужно политическо шоу, за да може за пореден път да се демонстрира единството на Западния свят по отношение на режима на Башар Асад, да се внуши на световната общност, че Русия действа неконструктивно. Тоест, когато ние говорим да се изпратят там експерти, никой не ни чува…Що се отнася до „Белите каски” ние смятаме, че някои от материалите, които те разпространяват, са абсолютен фалшификат. Имаме съмнения за достоверността и на тези материали. Съмненията ни се подкрепят от факта, че те вече са използвали фалшифицирани материали, тъй като тази организация се използва за пропагандна кампания…Има експерти и те са длъжни да действат, но не действат.

CBS News: Но експертите не могат да отидат там…

Мария Захарова: А защо да не могат да отидат там? Нима от Дамаск има забрана да влизат? Не, няма.

CBS News: Трудно и опасно е там…

Мария Захарова: Казвате, че там е опасно. А кой се намира в Идлиб? Кой не позволява на експертите да отидат? Умерената опозиция. Но дали е умерена? С умерените винаги можеш да се разбереш… А кой стои зад умерените вече знаете, разберете се с тях…

Източник: RT

1