Меркел не иска ляво правителство, Естония изгони руски дипломати, МВР предупреди наши босове, че ще ги удари

 Меркел не иска ляво правителство, Естония изгони руски дипломати, МВР предупреди наши босове, че ще ги удари

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ ОТ ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ

Дмитрий Казьонови – генерален консул на Русия в Нарва, и консулът Андрей Сургаев са получили уведомление да напуснат Естония. Прессекретарят на естонското Министерство на външните работи потвърди информацията, но не коментира причините. Руското външно министерство заяви, че разглежда стъпката на Талин като необоснована и провокативна.

Според някои източници, руските дипломати са изгонени в знак на отмъщение заради резкия спад на руски транзитни товари през Естония.

Руски медии акцентират върху противоречивото отношение на естонския политически елет към Русия : историческа омраза, съчетана с налагане на санкции в износа на ляатвийски рибни, месни и млечни продукти към Русия. В същото време значителна част от естонската икономика се крепи на руския транзит на товари. Неотдавна от офиса на Естонската железопътна мрежа съобщиха за катастрофален спад на руския транзит.От 12 товарни влака на ден, броят им е спаднал наполовина. А преди около десетина година по естонските железници са се движили по 32 руски товарни комопозиции дневно. Благодарение на този транзит, естонския железопътен отрасъл избегна проблемите в същия сектор на други бивши социалистически страни.

….

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се срещна с представители на «Християн-социален съюз в Мюнхен», където заяви , че Европа трябва да вземе съдбата си в свои ръце и да върви по свой път, а на Германия не са й нужни експерименти с ляво правителство, съобщава Bloomberg. Според Меркел Европа трябва да има приятелски отношения със САЩ, Великобритания и Русия, но трябва да се бори за своето бъдеще самостоятелно.

….

На 29 май в италианския град Тоскана стартира първия международен фестивал на рускоезичния театър. В него ще вземат участие театрални трупи от Австрия, България, Унгария, Германия, Италия, САЩ и Финландия. Театралният форум ще приключи на 1 юни- Международният ден на детето, когато са предвидени специални представления за детската публика.

В България МВР готви знакови арести на престъпни босове по морето. Световната практика на операциите срещу организираната престъпност е да бъдат засекретени. Но България е цивилизована държава и предпочита да информира престъпния контингент от най-високите нива за готвените удари. Да имат време, както се казва, да си приведат делата в ред, така че нито едно повдигнато обвинение да не може да издържи в съда. Ако изобщо се стигне до съдебна зала. Детайли по операцията, по традиция,  ще станат достояние на заинтересованите от собствените им къртици в МВР. Накрая мероприятието ще приключи по обичайния начин – много шум за нищо. В мрежите на МВР ще попаднат само дребни риби, предимно онези, които са неудобни за големите.

Между редовете.сом

1