Нашата телена ограда е по-жестока от Берлинската стена

 Нашата телена ограда е по-жестока от Берлинската стена

Според публикации,  Еманюел Макрон  сам е пожелал да види българската ограда на границата. Новината предизвика порой от шеги и закачки в социалните мрежи, но и сериозни коментари.

Ето част от тях:

И асфалта, и асфалта му покажи!

Макрон се примолил на Борисов: Искам да ти видя оградата?!Еманюелчо, иди и я виж, но под секрет ти казвам: магнолиите Му са по-голяма туристическа атракция! 🙂

Вярвате ли, че Макрон пръв се е помолил да я види! Всеки, който познава що-годе ББ, се досеща как се е стигнало до тази тема.

ББ: На мен ми е гостувал Камерън. Заведох го да види оградата на границата! После и Орбан заведох. Останаха доволни, че пиле не мое да фръкне, камо ли бежанец!

Макрон: Така ли? Искам да я видя тази ограда?

ББ:Кога?

Макрон: През август, тогава съм във ваканция.

Интересът към тази ограда е , като към ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА на Дева Мария.

Дано да дойде с бабата, че като я видят мигрантите, да се върнат назад!

….

Да му покаже оградата, ми звучи като „да му покаже кочината ни”. Светът дълбае пропасти помежду си, едната религия напада другата. Другата, т.е. нашата, обръща покорно и другата си  буза,  понеже е безсилна да оправи кашите, които забърка в Близкия изток. Сега строи телени огради, пази се от последиците на собствената си глупост.  Но никой не води чужди лидери да му гледат оградата, показва му паметници на културата. Само ние, пак ние встрани от нормалната дипломатическа практика. Мога да си представя как коментират Нашият с оградата Му в тесен приятелски кръг. Със сигурност пада голям смях!

Намерил да се хвали с някаква ши*ана ограда. Хвали се с икономиката си, с народа си, с научните ни постижения – но не би, те не са за хвалене, а направо за оплакване. Най-бедната страна в ЕС, затънала в дългове и безперспективност, се хвали с шибаната тиквена ограда. Ами похвали се с калпавите си, накъдрени като макарони магистрали, с откраднатите милиони покрай санирането, с убитите от циганската сган старци по селата, с откраднатите милиарди от КТБ от неизвестни пришълци от космоса. Боже, кой ни наказа с тоя…

….

Бъзикате се, и аз се бъзикам, защото ум не ми го побира как е възможно да хвалиш във Версай с телената си гранична ограда. И даже да го превръщаш в ексклузивна новина! Само допреди десетина години водехме чуждите делегации в най-големият манастир на Балканите – Рилският. Или на Царевец. Днес ги водим  да видят телената ограда  между …двата свята – християнският и мюсюлманският. Нашата ограда, хора, ще се превърне в символ на цялата епоха. Като Българският чадър. Като Берлинската стена.

И за всичко това трябва да благодарим на Него.  Крачи из Европа като у дома си, но не пропуска възможност да покаже, че  идва от дълбоката провинция, където проблемите се решават с огради между собствения и чуждия „двор”.

И да знаете, нашата телена ограда е много по-зловеща от Берлинската стена. През Берлинската стена не можеше да се погледна и да се види  как живеят хората в другия свят. През телената ограда се вижда всичко- в реални форми, цветове и размери. И картината зад мрежата изглежда идилична и пасторална в очите на тези, които стоят зад нея и търсят своето ново място под слънцето. Ако не могат да я прескочат, използват каналджии да ги вакрат в предполагаемия рай.

Щом сме стигнали до там да се хвалим с телената си ограда, значи…

….

Източник: Интернет

1