Пияни поляци нападнаха украинци в района на Гданск, има пострадали

 Пияни поляци нападнаха украинци в района на Гданск, има пострадали

Въпреки побоя, украинците нямат намерение да се прибират у дома

На 30 май в Полша местни жители, недоволни от наплива на украински гастарбайтери, атакуваха в района на Гданск пансион, обитаван от украинци.  Къщата им е била предоставена от техния работодател и към момента на инцидента там са били настанени 15 мъже, някои от които с жените си. Освен подслон на украинските работници е предоставяна и безплатна храна. Според полски информационни източници, поляците не били доволни, че пришълците от Украйна им отнемат работни места.

Вече са известни повече подробности около побоя. Въоръжени с железни прътове, бутилки и камъни десетина поляци, видимо пияни, нахлули в дома и започнали да налагат украинците с викове: ”Връщайте се в Украйна!” и „Полша е за поляците”. Поляците първоначално започнали да замерват къщата с камъни и да наричат поляците „ку*ви”. Нападнатите украинци веднага сигнализирали своя работодател и след пристигането му някои от нападателите се оттеглили. Останалите като разбрали кой е, нападнали  и него. Потърпевшите успели да се обадят на полицията, но дошлите полицаи около час наблюдавали издевателството, без да се намесят, съобщава Gazeta Wyborcza. 

Нито един от задържаните поляците не се признава за виновен. Арестуваните са освободени под гаранция от  1000 злоти и забрана да се доближават до пансиона  по-малко от 100 метра.

Въпреки побоя, украинците нямат намерение да се прибират у дома.

„Ние нямаме избор-нямаме работа и никакви перспективи. Аз се надявам, че става въпрос за единичен случай и няма да се повтори повече”, казва Мария-съпруга на един от пострадалите, цитирана от  изданието.

В същото време полският социолог, доктор  Цезар Обрахт-Прондзински информира, че „вълната на омразата в Полша се разраства” и ако правителството не предприеме мерки, следващите изражения могат да доведат до по-големи погроми.

Причината за тревожните прогонози е и заради историческите взаимоотношения между поляци и украинци.

Читателите на полския новинарски портал o2.p потвържадават опасенията с коментири по инцидента. В отговор се цитират издевателства на украински  националисти над полски обекти в днешна Украйна-училища, паметници и отказ на украинските власти да поемат вината и за издевателствата на украинските нацисти над етнически поляци по време на Втората световна война.  Точно обратното-някои от украинските историци правят опити да фалшифицират историческите факти с оправданието, че в редиците на украинското фашистко формирование „Галичина” са участвали и много етнически руснаци и именно те са виновни за зверствата срещу поляците не само в пределите на Украйна, но на територията и на самата Полша.

Припомня се, че немските военни части са посрещнати в Украйна като освободители, а формированията на националиста Остап Бандера помагат на немците в прочистването на Украйна от руснаци, комунисти, поляци и евреи.

Коментари на читатели:

„Да, ние не обичаме тази изкуствено създадена Украйна. А защо трябва да обичаме украинците? За Волина? За СС „Галичина”? За знамето? За разрушените наши паметници?”

„Подкрепям. Нека се връщат у дома си. Защото след няколко години, отново може да ни вържат за дърветата и Бог знае какво още”, пише друг потребител, очевидно намеквайки за зверствата на украинците по отношение на етническите поляци във Волинското клане.

Има и обратните мнения  и те преобладават- срам от грозната постъпка на поляците, призиви да бъдат заровени томахавките и двата народа най-после да заживеят в мир, независимо къде ги среща съдбата – в Полша, Украйна или на трудовия пазар в Европа и света.

„Украинците търсят у нас онова, което поляците търсят във Великобритания-работа и възможности. Срам ме е от моите сънародници”, пише  потребител в друг полски сайт.

Между редовете.сом

1