Портрети от прехода към феодализъм: Моньо Тодоров

 Портрети от прехода към феодализъм: Моньо Тодоров

В Ямболска област, където, казват, има няколко огнища на чума по дребните преживни животни, се намира и един огромен свинекомплекс. Той е собственост на Михаил Тодоров-син на най-богатия човек в Ямбол, Моньо Великов Тодоров.

Семейство Тодорови са собственици на 15 фирми, вече обединени в мулти фамилна група Гео Груп АД.

Според стари публикации, Моньо Тодоров стартира битието на  демократ-капиталист още в началото на прехода, но дръпва най-видимо нагоре по времето на кабинета „Костов”, когато министър на земеделието бе разследваният по-късно за злоупотреби Венцеслав Върбанов. Тогава  започва да се оформя като най-могъщия и влиятелен човек в Ямболска област, навлиза в бизнеса с горите, получава приоритетно общински поръчки.

При следващите правителства приватизира още и още  държавни предприятия,  а при управлението на ГЕРБ се вкопава и в собствения им кръг от нотабили.

Интернет е съхранил протокол от общинско заседание в Ямбол през 2012 г., на което на  Моньо Тодоров е продаден общински имот от 556 кв. м. на символичната цена от 7 600 лева. Общинският съвет гласува продажбата само с 1 глас и 1 въздържал се против.  Кмет на града по това време е Георги Славов от ГЕРБ, който по-късно получи осъдителна присъда, но се измъква от „лапите“ на Темида .  Днес същият пак е кмет на Ямбол.

%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%8C%D0%BE %D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2 %D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE %D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2

 През 2012 г.  компанията на Моньо Тодоров изгражда край Ямбол комбинирана ферма и фуражно стопанство за отглеждане на свине, крави и овце с европейски субсидии.

На откриваното присъстват премиерът Бойко Борисов, земеделският министър Мирослав Найденов и тогавашният изпълнителен  директор на фонд „Земеделие”, а днес земеделски министър – Румен Порожанов.

28 май 2012 г. , публикация в „Инвеститор”

„Край Ямбол е изградена ферма за 6 млн. лв. с еврофинансиране.

Ямболската компания „Геомекс инженеринг”, инвестирала 6 млн. лв. за изграждане на   инженеринг“, е създадена през 2008 г. Справка в Търговския регистър показва, че освен с преработка и търговия със земеделска продукция фирмата се занимава още със строителство, хотелиерство, търговия, машиностроене, транспортни услуги, производство на месни хранителни продукти и др. Проектът е подпомогнат по две от мерките на програмата за селските райони. Фуражният цех е изграден със средства за добавяне на стойност към земеделските продукти от програмата за селските райони, докато финансирането за свинекомплекса е подпомогнато по мярката за модернизиране на земеделските стопанства… Във фирмата се отглеждат над 10 000 свине, 270 крави и 200 овце. Обработват се 17 000 дка земя.”

Освен с животновъдство, фирми на Моньо Тодоров се занимават със строителство.  През 2015 г. неговата компания  „Геомекс инженеринг” ЕООД е одобрена за построяването на част от граничната ограда.

 30 септември  2015, публикация в Офнюз

 „Нови 35 млн. лв. отиват към приятелски фирми за оградата на границата

„Участък от оградата в Ямбол пък ще излезе близо 13 млн. лв. Областният управител Димитър Иванов, който е бивш депутат от ГЕРБ в 42-то Народно събрание, е посочил фирмите ДП „Транспортно строителство и възстановяване“ и „Геострой-инженеринг“ ЕООД. Втората фирма е собственост на Моньо Тодоров. През май 2012 г. лично премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на нов свинекомплекс и ново фуражно стопанство на фирмата „Геомекс инженеринг” ЕООД в Ямбол, която е собственост на сина на Моньо Тодоров”.
Находище-„Гърлата“
Находище „Гърлата“

Както всеки уважаващ себе си бизнесмен, Моньо Тодоров се занимава и с добив на инертни материали, като придобива държавното предприятие„Инертни материали-Ямбол” АД, гр. създадено през 1961 г.

С Решение 598/29.06.2005 г. на Министерски съвет на Моньо Тодоров е предоставена концесия за добив на подземни богатства-строителни материали- пясъци и чакъли в находище„Гърлата”, община Ямбол, о с площ от 888 дка.

С Решение № 68/04.02.2009 г. на Министерски съвет му е предоставена концесия за добив на подземни богатства-строителни материали- мрамори и мраморизирани варовици от находище „Каменец”, община Стралджа, обл. Ямбол с площ от 568 дка.

Днес Миньо Тодоров очаква концесия и за кариера „Инзово”.

 …

Името на Моньо Тодоров бе замесено като поръчител в опита за убийство през 2000 г. на ямболския журналист  от в. „Тунджа” Тодор Димов.  Журналистическата гилдия в града изрази подозрение, че причината за покушението са критичните публикации във вестника срещу няколко лица, в това число и Моньо Тодоров. От стари публикации в интернет  разбираме, че последният се е разграничил от престъплението и е обещал да съди Димов за причинени щети, но не намерихме информация за последващи действия.

Почти няма сфера на дейност в Ямбол, в която Моньо да няма пръст.  Богатството му го прави недосегаем. Порожанов може само да му козирува, но не и да му изпраща проверки за чума по добитъка, примерно. Дори личните ми ветеринари да установят зараза, ще си остане фирмена тайна. Болните животни ще бъдат евтанизират,  без да се вдига шум, и други последици няма да има.

Няма информация  са какво се занимавал преди прехода, дали е бил агент на ДС и номенклатурен кадър на БКП, но ранния  старт в частния бизнес и обгрижването му от всички правителства навеждат на мисли за силна обвързаност със задкулисието.

МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ.СОМ

1