Президентският главен секретар отвърна на огъня на Караянчева: Да прочете Конституцията!

 Президентският главен секретар отвърна на огъня на Караянчева: Да прочете Конституцията!

Главният секретар на президента – Димитър Стоянов, отвърна на огъня, който днес Цвета Караянчева откри спрямо Румен Радев и екипа му. Шефката на НС и заместник-председателка на ГЕРБ обвини държавния глава и съветниците му в „абсолютна некомпетентност“, неаргументиран избор на датата на вота и идеите им за промени в Изборния кодекс.

Веднага след нейното изявление, Стоянов написа в личната си фейсбук страница следния пост:

„Караянчева дала оценка за компетентността на президента и екипа му. Нека сега оценим компетентността на т.нар. председател на Народното събрание (ПНС за краткост, не ПКП):

– „въпреки неаргументирано определената дата за избори, ние (визира ГЕРБ) ще се съобразим с нея“.

Добре беше г-жата да прочете Конституцията на Р България. Там изискване за аргументация при определяне датата за избори няма. Не се изискват и консултации. За справка чл.98 т.1 от КРБ.

– има предписания от европейските институции да не се извършват промени в Изборния кодекс няколко месеца преди избори, тъй като това подкопава доверието в изборния процес.

Така е, но тази препоръка е за ситуация когато няма извънредни обстоятелства. Сега сме в условия на пандемия и една голяма част от българските граждани няма да могат да гласуват. ПНС не споменава кои са тези институции (не ги знае). Няколко месеца – е това е некомпетентност!!!! 1,2 или 22? Колко месеца, г-жо Караянчева? Според Европейския съд по правата на човека, според Венецианската комисия? Да попитам компетентната ПНС кога беше направена последната промяна в Изборния кодекс? На 8.10.2020г. Спазено ли е предписанието? Не е! Това е компетентност, та дрънка! Тези предписания не важат за ГЕРБ и ОП когато промените, които пробутват, са в техен „интерес“.

– пак според ПНС – „президентът … изолира католическата и арменската общност“

Да напомня на ПНС, която е политическо лице, чл.13 ал. 4 от Конституцията – „верските убеждения не могат да се използват за политически цели“. Жалко, че Караянчева нарушава Конституцията или не я познава. Все пак тя е запозната с неприетата (а може и непрочетена от нея) нова конституция. Президентът не е отнел на никого правото да гласува, Караянчева би следвало да помисли за онези над 2 млн. българи на които ГЕРБ и ОП суспендираха констиитуционното право за вот.

– Според ПНС президентът „изолира децата, които ще бъдат с родителите си във ваканция, кое ще ги накара да се върнат в своята избирателна секция, за да гласуват.“

Децата не гласуват! Чл. 42. (1) от КРБ! Гражданите, навършили 18 години имат право на вот!

ПНС е компетентна! Ходете пеш!“, написа в социалната мрежа главният секретар на президента.

1