Руснаци подтикнали македонците да кандидатстват за „Гинес” с шопската салата

 Руснаци подтикнали македонците да кандидатстват за „Гинес” с шопската салата

Българската шопска салата се превърна в акцент от туристическа кампания за насочване на руските туристи към Македония

Охрид влезе в книгата с рекордите на Гинес с най-голямата шопска салата в света. В приготвянето на 202 килограмовата вкусотия са взели участие готвачи от охридския хотел „Гарден“, както и ученици от средното кетъринг училище „Ванчо Питошески“. Целият процес е наблюдаван от представител на Гинес за Източна Европа и специално жури от пет държави. За медиите домакините съобщиха, че шопската салата е традиционно балканско ястие, но пропуснаха да уточнят произхода на наименованието й.

Събитието бе организирано от Македоно – руската търговска камара и „Македонски дом“ в Москва, с генерален директор Ина Жарова.

Идеята за грандиозната салата е на Ина Жарова, подкрепена от най-известния руски кетъринг критик Олег Назаров. Заедно с тях в Охрид пристигнаха и петнадесет собственици на известни ресторанти в Москва и също се включиха в приготвянето на салатата, за която бе изработен специален съд.

От края на миналата година Ина Владимировна Жарова работи  усърдно за разширяване на сътрудничеството между двете държави в областта на търговията, индустрията, туристическия бизнес и преодоляване на констатирания спад в стокообемна в размер на 12,2 % .

На съвместна пресконференция през ноември 2016 година, с участието на Жарова и представители на Македоно- руската търговска камара, бе заявено, че Македония е отворена за руски компании. Бяха подписани и редица договори за икономическо сътрудничество в различни направления. Специално бе отбелязано, че през 2017 година първите групи руски туристи ще стъпят на македонска земя още през март. Но този път преди тях и заедно с тях ще пристигнат и руски телевизионни екипи, които ще изготвят рекламни репортажа за красотите и забележителностите на страната, местната кулинария.

По отношение на позиционирането на македонски стоки на световния и руски пазар,  представителите на търговска камара заявиха, че има голям интерес към македонското вино и ракия, млечните продуктите и консервираните храни. От своя страна Жарова заяви, че трябва да се разшири износът на стоки към руския пазар и Македония да бъде представена по-забележимо на руския туристически пазар.

Така рекордът с българската шопска салата се превърна в най-атрактивната част от стратегията за превръщането на Македония в интересна  туристическа дестинация за руснаците.

Любопитна подробност: При подготовката на статията не открихме нито едно отрицателно мнение по заявените намерения задълбочаване на икономическите връзки между Русия и Македония. А Македония бе последната дупка на кавала в бившия Източен блок.  През целия соц Македония не прехвърли нивото на провинциална държавица, която работеше едновременно и за Сърбия, и за СССР,  но много малко за себе си. Въпреки това не са си научили „урока” да поставят под един знаменател история и настоящи интереси. А подобна новина у нас щеше до доведе до истерия  русофобските среди, до традиционните скандирания: „Не искаме руски туристи и стоки!”

Както се казва, времената се менят, но нравите-не. Това, което сами причиняваме на страната си с глуповати изказвания, пресилени пропагандно-психопатични изказвания, не може да ни причини дори Македония. Въпреки че си присвои българската истерия, а сега спечели и Гинес с българска салата, представяйки я като типично балканско ястие. Типично, но все пак българско. Но руският екип, организирал промоцията, замълча за тази подробност.

Каква ли може да бъде причината? Отговорът търсете от антируските хибридници. Те винаги имат готова версия за всяко събитие, непременно ще открият в македонския рекорд териториални аспирации към България.

Между редовете.сом

1