Телевизионните авантюри на един политически льохман

 Телевизионните авантюри на един политически льохман

Обединените патриоти много си повярваха след добрите резултати на президентските и парламентарни  избори. Но за два дни Валерий Симеонов от ОП успя да провокира такава вълна от разочарование, че при самостоятелно участие на избори, НФСБ  ще остане пред сградата на парламента.

На политическата сцена върви стара постановка с малко по-нов актьорски състав. Радан Кънев подаде принудително оставка като телевизионен ментор, въпреки че му се отдаваше да излива в ефир различни недомисляци, след това да си ги прибира обратно или да ги замества с варианти. Избирателите показаха, че подобен тип политическо поведение не им вдъхва доверие.  Въпреки това Валерий Симеонов влезе в същата кожа – митарства из телевизиите и налага личния си политически дневен ред като национален. И хората му се смеят, задават си въпроса: Какво прави този  човек в политиката?!

Вчера привечер при Цв. Ризова същият изръси: Борисов не може да бъде премиер, трябва да се състави широка коалиция с програмно правителство между ГЕРБ, БСП и Патриотите. Не поясни как ще работи тройна коалиция между проруско крило в лицето на БСП и твърдата антируска и антикомунистическа реторика на собствената му партия.

Очевидно е стигнал до „откритието” на база много сериозен личен интерес в съчетание с политически лаизъм, но не и след задълбочен трезв размисъл. И очаквано идеята му предизвика верижна реакция от контра мнения, които го сринаха като политически авторитет. Всички  коментатори отбелязаха: няма място за патриотите в коалиция между водещите партии; колкото е по-широка една коалиция, толкова по-трудно ще функционира подобно правителство. Справка – Тройната коалиция с премиер Станишев и последната четворна коалиция с премиер Борисов.

Снощи Слави Трифонов също отреагира на репликата на Симеонов, изречена пак пред Ризова, че не се страхувал от протести на чалгаджията. Слави в прав текст заяви, че фирми на Симеонов строят оградата по границата.  Новината се оказа повече от неприятна за по-голяма част от телевизионната аудитория, предизвика основателни съмнения за безкористния патриотизъм.

След една нощ време Валерий Симеонов цъфна в сутрешния блок на Нова. С поочукани „ръбове” от снощния обстрел, но все така със самочувствието на концерт майстор на политическия оркестър. Нямало значение кой ще бъде премиер, но широка коалиция с участието на ОП е най-доброто за българския избирател. Пак не каза как ще се съчетае русофилството и русофобството в подобен управленски субект.

Консолидацията на националисти и патриоти в обща коалиция беше добър ход, доведе до впечатляващ резултат на президентските и парламентарни избори. Но днес се вижда, че единият играч в отбора с упоритото лансиране на „зелени” идеи, които няма да удовлетворят преобладаващата част от българските граждани, е на път да разтури националистическата завера.

Затова е редно да припомним една реплика на Волен Сидеров преди началото на предизборната кампания, когато се заговори под сурдинка, че Симеонов предизвиква сериозни вътрешни сътресения в блока. Та тогава Сидеров каза между другото: отиваме на избори заедно, а като влезем в парламента, ще видим.

Засега индикациите са, че Симеонов работи за разединяване на Обединените патриоти по същата схема, по която Кънев разби  Реформаторския блок. И някой здравомислещ в коалицията трябва да върже езика на Симеонов, защото ако имаше избори утре, ОП вече щеше да се бори да премине четирите процента. А в самостоятелно участие „фронта” на Симеонов ще го сполети съдбата на Христо Иванов и Радан Кънев.

Между редовете.сом

1