Ще има ред, устав и правила за всички – еднакви, независимо кой как се казва

 Ще има ред, устав и правила за всички – еднакви, независимо кой как се казва

Когато искаш да управляваш България и да има ред, еднакви правила за всички, трябва да имаш сили да го направиш първо в самата партия.

Позицията ни за датата на изборите е една и съща и последователна. На 8 декември за пръв път излязохме с позиция, когато президентът обяви 28 март и тя е, че това е правомощие на президента. Ние сме готови за всяка дата в рамките на законоустановения двумесечен срок. Готвим се за тези избори отдавна. За нас и 28 март и друга са добри дати, стига те да са съобразени с епидемичната обстановка. Най-важното е да се запази здравето на българските граждани. Тази позиция изразих в първото ми интервю за 2021 г. по БНР в предаването „12+3“.

Запитана за предложението на Изпълнителното бюро Георги Гергов да бъде изключен от БСП, обясних причините за това решение: За да стигнем до него се произнесоха колективни органи на партията. Господин Гергов свика Областен съвет в разрез с устава, избра нов областен председател в разрез с устава. Това беше установено от Общопартийната контролна комисия, вследствие на което работна група с членове и от пловдивски социалисти, и от Изпълнителното бюро направи пълен преглед на организацията в Пловдив, срещна се с общински председатели и редови социалисти, констатираха доста нарушения на устава и ни направиха предложения с доклад. Изпълнителното бюро взе това решение, очакваме Националния съвет да го потвърди.

Бях категорична в ефира на БНР: Когато имаш заявка да управляваш България, да има ред и еднакви правила за всички, трябва да имаш сили да го направиш първо със себе си, вътре в партията. Въпросът е принципен. Ред, правила, устав и спазването им от всички социалисти, независимо кой как се казва.

Поясних, че пловдивските социалистите са се произнесли: Имаме техните становища в доклада на работната група, в резултат на което взехме това решение. Становището им не е ласкаво за състоянието на партийната организация в Пловдив.

Отговорих и на въпроса дали с вътрешнопартийния избор в БСП е сложен край на вътрешното напрежение. Мисля, че да. Ние направихме най-демократичния избор не просто за човек, а за линия на поведение на партията и за политики на партията. Чрез избирането ми редовите социалисти потвърдиха, че това, което правим като политика е тяхната воля и желание. Високата избирателна активност е показателна за това. Близо 80% от гласувалите потвърдиха тази линия на поведение. Редовите социалисти, които са силата на партията се произнесоха по този въпрос.

Не само че можем да сме алтернатива, а и в последните години, особено в последната предлагаме реална алтернатива и под формата на закони, не само на думи. Основната разлика между БСП и тях, че с действие и законодателство показваме, че целта ни е смяна на модела на управление. Не просто да свалим ГЕРБ от власт и да управляваме по същия начин. Трябват кардинални промени в много сфери.

Изредих и част от политиките, които партията е изработила и извадила на вниманието на гражданите: Ние от БСП предложихме нов модел в здравеопазването. Модел, който Ковид кризата доказа, че е добър и че трябва да се направи – болниците да не са търговски дружества. Да има регионализация в здравеопазването, така че всеки, където и да се намира да има достъп до лечение, т. нар. Златен час. Да се намали ДДС на лекарствата, да има държавна наредба за регулиране на заплащането на лекари, сестри и санитари, а не заплащането им да зависи от печалбата на болницата, която е търговско дружество и прави търговия със здравето на хората. Ето разликата – те постоянно увеличават парите в здравната система, но качеството на услугата, достъпът до здравеопазването не се подобрява. Другото е, кардинално да промениш системата, така че и пациенти, и лекари да са осигурени, системата да работи с грижата за хората.

Предложенията на БСП в образованието също изложих по време на участието си в БНР: Дигитализацията е бъдещето, но съдържанието на това, което учат децата уменията, които им се изграждат e най-важно. За последните три години нараства процентът на функционално неграмотните българчета – от 41 на 47%. Ние предлагаме един учебник за един клас за цялата страна и съдържанието в него да е отговорност на държавата. Тук идва нашето предложението за един учебник по един предмет в цялата страна и неговото съдържание да е ангажимент на държавата.

Изброих разчетите и промените в областта на данъчното облагане: По данъчната реформа, която предлагаме не само, че българите няма да плащат повече данъци, а напротив. 755 946 семейства ще плащат по-нисък данък заради предложението ни за семейно подоходно облагане с необлагаем минимум от 500 лева месечно за всяко дете. Другите хора ще останат на равнището на тези данъци, на които са сега. 120 хиляди човека българи ще плащат по-висок данък. Милиони ще плащат същите данъци, 1 милион ще плащат по-нисък данък, а 120 хиляди души ще плащат по-висок. Корпоративният данък остава същият в нашето предложение. Предлагаме промяна в данъците за физическите лица, защото са изключително стряскащи данните за растящите неравенства. Дори и в Ковид кризата по данни на БНБ в България на месец се произвеждат по 26 нови милионери, а близо 2 милиона души са под прага на бедността. Сега с тази икономическа стагнация, с 380 000 нови безработни за 2020г. става положението става още по-тежко. Един от начините то да бъде решавано минава през данъчна реформа и въвеждане на прогресивно облагане на доходите на физическите лица.

Относно позицията на БСП по казуса със Северна Македония, заявих: Пред господин Бучковски, с който се срещнахме по негово желание, заявихме категоричната си позиция спрямо Северна Македония. Ние подкрепяме договора за приятелство и добросъседство, подкрепяме желанието на РСМ за присъединяване към Европейския съюз и няма да се съгласим да е за сметка на българския национален интерес. Нашата позиция ще остане непроменена и в опозиция, и управление. Националният интерес на България трябва да бъде защитен.

Корнелия Нинова, фейсбук

Между редовете.com

1