82 хиляди американци с петиция „Не на войната на Тръмп!”

 82 хиляди американци с петиция „Не на войната на Тръмп!”

Повече от 82 хиляди граждани на САЩ са сложили подписите си под петиция, с която  призоват Конгреса да се противопостави  на още военни инвазии на Доналд Тръмп в Близкия изток.

Авторът на петицията пише, че Асад е брутален диктатор, но има други начини  САЩ да дадат своя принос за умиротворяването на региона: приемане на повече сирийски бежанци, подкрепа на най-засегнатите от гражданската война в Сирия, участие в инициативи на ООН за изолиране на Сирия, санкциониране на Русия и други страни, които поддържат режима на Асад.

Подписалите възванието са обезпокоени, че Тръмп може да започне нова мащабна война с участието на американски войници, която да доведе до  много човешки жертви.

Припомняме, че Доналд Тръмп нареди въздушен в Сирия две денонощия след обгазяването в Идлиб, и преди да е приключило разследването на специализираната организация към  ООН. Тръмп само информира конгресмените за решението си, без да иска одобрение. В някои от коментарите към петицията се изразява тревога именно от грубото погазване на законово-процесуалния ред.

„Ние сме уморени от войни и затова се страхуваме от поведението на Тръмп, който може да въвлече САЩ в още един конфликт. Трябва да предприемем мерки това да не се повтори”.

Петицията е инициира от Или Шейман, който е член на Демократическата партия и е подкрепена и от демократа Крис Ларсън. В своя акаунт във Фейсбук Ларсън сравнява Доналд Тръмп с Джордж Буш- младши.

„Помните как в миналото Америка беше въвлечена във война от президент – републиканец със стремително падащ рейтинг? Тогава всички ние бяхме въведени в заблуждение. Нищо добро не произтече от това: ние и досега водим тази война, която отне хиляди животи  и ни изяде 2 трилиона от бюджета. И ето сега поредният президент-републиканец се опитва да ни вкара в поредната война”, пише Ларсън.

Петицията е публикувана в сайта MoveOn.org, където редовно се появяват призиви  за противодействие на новия президент.

Между редовете.сом

1