Какво да правим, за да сме щастливи пенсионери

 Какво да правим, за да сме щастливи пенсионери

Всеки трябва да се замисли какво ще прави като излезе в пенсия, искали да бъде сложен някъде в ъгъла и никой да не му обръща внимание, и да бъде осъден на самотност, или може да е различно. За мнозина първите няколко месеца след пенсионирането често са време за екзистенциална криза. Други обаче приемат пенсионирането като край на един живот и начало на друг, в който най-после ще имат време за всички пренебрегвани до момента хобита и любими занимания.

Предизвикателство

Тези от вас, които не са правили почти нищо освен да работят, могат да приемат като предизвикателство откриването на свое хоби. Помислете за това като за период, в който имате допълнително свободно време, което да използвате, както искате. Хората над 65 години прекарват средно по 10 часа на ден или седнали, или легнали, което ги прави най-заседналата възрастова група. Има много хобита, на които можете да се насладите, които могат да ви помогнат да останете активни.

Защо е хубаво да имате хоби?

Един от най-добрите начини да останете млади по сърце е да се занимавате с дейности, които наистина обичате да правите. Много изследвания показват, че ползите от това да имаш хоби и неговата способност да поддържа здравето със сигурност не трябва да се пренебрегва. Любимото занимание носи радост и ще внесе вълнение в живота ви. С него лесно ще се предпазите от лошите навици и загубата на време. Придобивайки нови знания и различен поглед върху живота, вие ще се откъснете от стреса на ежедневието. Част от уменията, които ще развиете, са търпение, последователност и увереност.

Социализирайте се!

Хобито е чудесен начин да се сближите с хора, които имат същите интереси като вас. Дейности като бродиране, плетене, рисуване, редене на диамантени гоблени може да ви помогне да се впуснете в създаване на нови приятелства и укрепване на старите. Най-важното е човек да бъде независим, да си създаде мрежа от клубове, които да посещава, приятелства, да се ангажира с хоби, което му харесва и да остане в обществото. Дори и ако никога преди не сте имали хоби, сега е най-подходящият момент да откриете своята „ниша“.

Как да си намерите хоби?

Когато не сте особено запалени по нещо, изборът на хоби може да изглежда труден. В такива случаи всички предложения може да ви се сторят неподходящи. Шиенето на гоблени е демоде. Спортът никога не е бил вашето нещо. Късно е да се научите да рисувате на вашите години. Човек винаги може да си намери оправдание.

Откъде да започнете?

Върнете се в детството си. Спомнете си за това, което сте обичали да правите като дете, защото е много вероятно да имате същите увлечения. Децата се залавят само с това, което наистина им харесва.

Изпробвайте няколко идеи

Ако сте сигурни откъде да започнете, опитайте няколко варианта и вижте как ще се почувствате. Разходка до магазин за творчески материали може да ви подскаже какво би ви харесвало да правите.

Арт терапията

Изкуствата и занаятите са често срещана форма на лечение, използвана при  възрастните хора за намаляване на тяхната тревожност и за повишаване на координацията между ръцете и очите. Някои психолози дори сравняват въздействието на занаятите с успокояващите ефекти на медитацията. В дейности като рисуване, бродиране, плетене, тъкане, декупаж и различни видове ръкоделие възрастните хора могат за кратко време да открият и развият свои скрити таланти.

Потърсете това, което ви разтоварва

Подходящото за вас хоби е това, което ви помага да се отпуснете и да се върнете в баланс. Ако плетенето на една кука или градинарството ви звучи като бреме, тогава това не е хобито, което ще подобри живота ви. Имате нужда от малко добри идеи, за да започнете? Препоръчваме ви гоблени за шиене.

Защо бродиране?

Защото е различно и интересно. Бродерията е красива, внася уют и освен това е доста впечатляваща. Ангажира времето в творене на нещо стойностно, защото именно подобна картина ще остане за вашите деца, техните деца и децата на децата им. Ако изберете да правите гоблени ще трябва да се въоръжите с търпение, но затова пък резултатът си заслужава. Нашият съвет е да започнете с нещо простичко и лесно за изпълнение, което ще завършите бързо и с удоволствие. След като напреднетe с шиенето, ще имате възможността да създадете невероятни картини.

Ако не сте умели с иглата и конеца, опитайте диамантената бродерия.

Диамантен гоблен е вид ръкоделие, при което вместо традиционния конец се използват специално изработени мъниста – т. Нар „диаманти“. Това е вид мозайка и се изпълнява по схема. Основата е покрита с лепящ слой, който задържа мънистата. Върху винила са отпечатани позициите на диамантите със съответния им знак. Мънистото се поема със специален инструмент (писалка) и се поставя на мястото като леко се притиска, за да се залепи. В резултат ще се радвате на красива и блестяща картина. Комплектите за диамантен гоблен съдържат всички материали и инструменти, които са необходими за изработването му. Нищо допълнително не трябва да купувате.

Поддържайте ред

След като завършите  със своето хоби, поставете всичко на мястото му и поддържайте всичко в ред.

Рисуване по номера

Ако се чувствате по-свързани с рисуването, опитайте комплект за картина по номера. Не ви е нужен предварителен опит. Комплектът съдържа основа с очертани контури и участъци с номера, акварелни бои и комплект четки. Вижте кой участък с кой номер цвят да оцветите и се насладете на шедьовъра, който ще се разкрие пред вас. Работата с акварелни бои ще подобри фокуса ви и ще помогне да се съсредоточите върху координацията си ръце-очи.

Пенсионирането е естествен завършек на всяка трудова дейност. Надяваме се с предложените идеи да сме ви вдъхновили да използвате пълноценно ресурса от време, с който ще разполагате. Нашето послание към вас е: „Не се лишавате от нещата, които можете и обичате да правите. Те ще ви направят по-уверени и готови да покажете на какво сте способни.“

Четете още: Кога е Черен петък 2021 и как да се възползвате от онлайн отстъпките на този ден?

1