Топ 5 плодове и зеленчуци

 Топ 5 плодове и зеленчуци

В днешния забързан свят и ежедневие витамините се превръщат в един от важните елементи за поддържане на нашето здраве.

Няма по добър начин за набавянето им от пресните плодове и зеленчуци които са богати на различните видове витамини и минерали.
Ще Ви запознаем с пет от тях които според нас са най-полезни за вас и вашето семейство.

Червено цвекло

Червеното цвекло е зеленчука който помага както при ниско така и при високо кръвно налягане. В прясно състояние е подходящ за направа на салата, като може и да си направите сок и да го консумирате веднага. Богат на желязо и фибри, фолиева киселина, антиоксиданти този зеленчук е идеална добавка към менюто на всяка бременна жена и малки деца.

Карфиол

Карфиола е следващият зеленчук богат на витамините С, В и К, има голямо съдържание на желязо, фолиева киселина и фибри. Спомага за кръвообращението, при проблеми със съня и нервната система.

Мандарини

Мандарините са тропически плод с голяма съдържание на витамин С които освен, че са много вкусни имат и очарователен аромат. Децата ги обожават и са идеален десерт за зимните месеци. Помагат при горенето на калории, набавянето на витамин С в естествена форма, подобряват имунитета.

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле и известно с богатото си съдържание на витамините К и С, съдържа много фибри и може да се консумира целогодишно. Помага при проблеми с кръвното налягане, при стрес и безсъние, засилва имунната система.

Дюля

Дюлята не е от най-обичаните плодове, но пък за сметка на това съдържа много ценни вещества като витамин А, С и Е, има тонизиращо действие, може да се консумира както в прясно състояние като плод така и за направата на чай от семената на плода. Помага за справяне с грип, кашлица и простуда, засилва имунитета.

Източник: 2i2.eu

1