Какъв материал да изберете за кухненската мивка?

 Какъв материал да изберете за кухненската мивка?

Ако ви се е налагало да избирате мивка за кухня, знаете, че този процес може да отнеме доста време. Причината затова се дължи на голямото разнообразие от различни видове мивки, които се предлагат на пазара. За да сте сигурни, че ще направите най-добрия избор за вашата кухня, то трябва да вземете информирано решение.

За да ви помогнем, в следващите редове ще обърнем внимание на различните материали, от които най-често се произвеждат кухненските мивки, а също така какви са техните предимства и недостатъци.

Защо е важно да обърнете внимание на материала?

Преди да разгледаме едни от най-често предлаганите видове кухненски мивки, нека подчертаем, че видът на материала е един от най-важните фактори, които да вземете предвид при покупка на мивка.

Много хора погрешно поставят като приоритет визията, формата и размерите, които също имат значение, но от материала в най-голяма степен зависи устойчивостта, здравината, почистването, визията, колко дълго ще се запази безупречният вид на мивката, а също и цената. Затова и експертите съветват материалът да бъде водещ критерий при избора на мивка. След като изяснихме това, вижте предимствата и недостатъците на различните материали.

Кухненски мивки от инокс

Този материал е един от широко използваните за направата на мивки за кухнята и ще го откриете в много домове. Сред предимствата, които предлага трябва да посочим разнообразието от размери и форми, а също така семплия и изчистен външен вид.  Този вид мивки са леки и следователно лесни за монтиране.  Поставят се чрез уплътнения между плота и мивката, които във времето може и да поддадат, тъй като мивките са и леки, което ще доведе до надуване на кухненския плот /ако е от най-масовия материал за целта – от ПДЧ/.

Недостатъците, които трябва да имате предвид са, че се предлагат само в един цвят, така че, ако търсите по-интересен и забележителна вариант, това не е подходящият избор. Също така, по-ниските класове са податливи на надраскване, а най-голямата трудност е, че по тях се натрупва варовик, който може да направи визията им неприятна. И трябва да знаете, че при използване, мивките от инокс са доста шумни.

Керамични кухненски мивки

Керамичните кухненски мивки не са чак толкова популярен вариант у нас, но има своите предимства.

Сред предимствата, които предоставят на потребителите, са стилна и изчистена визия, както и възможността да ги откриете в някои по-светли или по-тъмни цветове. Гладката им повърхност ги прави лесни за почистване.

Те са в известна степен податливи на надрасквания, така че трябва да сте внимателни при експлоатация.  Керамиката е твърда, но крехка и при изпускане на многото възможни метални или дървени, или др по-тежки предмети, със сигурност ще се спука, което ще доведе до теч, и което ще до нейната нефункционалност и спешна нужда от нова мивка.

Кухненски мивки от композитни материали

Кухненските мивки от композитни материали са едно съвременно и стилно решение, което все повече домакинства предпочитат. Композитните материали са създадени при смесването на няколко различни съставки, които осигуряват издръжливост, устойчивост и красив външен вид, наподобяващ естествен камък.

Производителите са се погрижили да предоставят възможност за избор между различни форми и размери, така че да улеснят потребителите да открият перфектния модел за своята кухня. Важно  допълнение е, че може да ги откриете в много и различни, и разкошни даже цветове.  Така че, ако сте от хората, които търсят начин да създадат забележителен и отличаващ се кухненски интериор – със сигурност ще ви заинтригуват.  Бонусите са, че са лесни за почистване и с правилна поддръжка ще изглеждат като нови в продължение на години, а и са шумопоглъщащи – няма да чувате водата миенето на съдовете така както в металната мивка. 

Трябва да имате предвид, че цената им е една идея по-висока от тези на добрите иноксови мивки, например. Но пък са бюджетен вариант, който е добър заместител на мивка от естествен камък. Полимермраморните мивки имат специфично лъскаво покритие, непоресто, което не позволява да попиват каквито и да било оцветители, т.е. лесно се отмива, почиства се всичко без особени усилия.  Важно е, обаче, да не се ползват абразиви, които могат да захабят покритието. 

Гранитните мивки са по-устойчиви със своята еднородна консистенция на материала, нямат покритие и могат да понесет повечето надрасквания от ползването /драскотините се затриват сравнително лесно с абразивната страна на гъбичката/.  Но все пак и с тях е редно да се внимава за изпускане на по-тежки и/или и остри предмети, които биха наранили повърхността.  Важното е, че трудно бихте изгубили мивката като функционалност, т.е. трудно ще се стигне до протичане, съответно и до спешна смяна на мивка.

Ако композитните мивки са привлекли вашия интерес, разгледайте повече на fat-bg.com

1