Бедни и злобни

 Бедни и злобни

Орбан никога не е бил комунист. И има гръбнак. Свободен човек, лидер на свободна държава.

Кандидатстващите за закрила в България са изправени пред липса на подслон, достъп до пазара на труда и социално-осигурителните обезщетения. Това се казва в решение на съд в Хановер, Германия, което забранява бежанците да бъдат връщани в България. По силата на Дъблинския регламент всеки бежанец трябва да бъде върнат в първата държава от ЕС, в която е поискал убежище.

Поради тази причина българските власти предпочитат да не регистрират влизащите в България бежанци и отговорните фактори от време на време се чувстват задължени да кажат, че искаме Дъблинското споразумение да бъде преразгледано. По-специално президентът Радев на няколко пъти го рече по време на предизборната кампания, а и вицепрезидентката Йотова.

Ама не го казват направо, а ей така, ако мине. Докато ни изберат.

Като стана дивотията със СЕТА, срещу която президентът също говореше в кампанията си, но не обели и дума като отиде на Съвета в Брюксел, генералът рече (вече в София), че не приема търговското споразумение с Канада и ще сезира Конституционния съд. Тогава написах, че за мен това е предизборна пропаганда, ниновка.

Мина месец – ни Конституционен съд, ни гявол.

Особен е българският комунизъм. Не вярва в нищо, освен в ползата да е угоден на силните. Затова е и корав. Боя се, че е и неизкореним.

В такава ситуация, например, Виктор Орбан направо каза на Брюксел, че Унгария не приема Дъблин, не приема квотите и ще си търси и защитава правата.

Но Орбан никога не е бил комунист. И има гръбнак. Свободен човек, лидер на свободна държава.

Извън тези детайли, решението на съда в Хановер съобщава какво мислят германците за България. Не само бедна, но и варварска държава.

Повечето ни сънародници са доволни. Нека ни мислят за каквито си щат, щом ще си задържат бежанците.

Към днешна дата в България за постоянно са настанени около 10 000 бежанци. Нищожен процент от населението, капка в морето. Но ние ги мразим. Прогонваме ги с камъни.

Същото беше и с гласуващите в Турция. Никой не иска да разсъди рационално, че 20 000 гласа от Турция не решават нищо. Но се смята, че носи политически ползи да насъскваме хората да мразят.

Вместо да се обърнем към наш`те си хайдуци, виновни са ни

сирийците,

германците,

американците,

турците,

за доста хора – и руснаците.

И се въртим в кръг. Бедни и злобни.

Георги Даскалов /публикация във Фейсбук/

1