Мондиал с „Новичок” – има ли изненадани?

 Мондиал с „Новичок” – има ли изненадани?

Новината за други  отровени с „Новичок” идва в удобното за англичаните време

Русия впечатли своите гости на световния шампионат по футбол с перфектна организация, добра спортна инфраструктура, ред и дисциплина. Съпътстващите културно-развлекателни мероприятия се превърнаха в друг акцент на първенството. Светът видя, че Русия е интересна туристическа дестинация и има какво да предложи и като историческо наследство, и като туристически гъдели днес. И за капак – все че се класира и за четвърт финалите на шампионата.

Такива „грехове” може да прости една Германия, но не и островната империя. Англия  продължава да гледа на Русия като на своя несбъдната, но полагаща й се  колония, и всеки неин успех я наранява дълбоко.

Ако футболните букмейкъри бяха пуснали  залози на кой ден от шампионата ще се появят нови отровени с „Новичок”, днес щяха да се къпят в несметни богатства, защото здравият разум никога не би допуснал, че англичаните ще разиграят втори епизод от мартенския филм.  При това да го изиграят почти по сценария със Скрипалови. Различното е, че мястото на покушението, градчето Еймсбъри, се намира много по-близо до химическата лаборатория „Портън Даун”. А още в случая със Скрипалови  много британци се усъмниха в достоверността на руската следа. Прозвучаха намеци, че в „Портън Даун” са правени опити да бъде произведен този газ, а Скрипалови са били само удобните опитни мишки.

Този път поразените са британци,  които също берат душа в английска болница, и още не са им снети показания.   Но британските учени  от „Портън Даун” пуснаха в информационния поток  готовата версия: отравяне с  „Новичок“.  Не знаят как е станало, дали е от старата „партида”, но знаят, че е същият нервнопаралитичен газ.

В първия случай също бяха категорични, въпреки че Организацията за забрана на химическите оръжия не потвърди заключенията  им по безспорен начин. Това не попречи на Тереза Мей и Борис Джонсън да обвинят Русия в опит да „повреди” демократичните устои на Великобритания. Същите обвинения прозвучаха и сега, заедно с призив Москва да поеме отговорността.

Каква е целта и има ли нещо общо със Световната купа по футбол?

Има 50 % вероятност на полуфинала Англия да играе срещу Русия, ако двете страни победят своите съперници Хърватия и Швеция.  За руснаците ще бъде шанс да натрият носовете на надменните островитяни, но за англичаните ще бъде върховна обида и позор, ако загубят такава среща.

При всички случаи сблъсъкът между двата тима ще бъде жестока игра на нерви и вероятно англичаните  не са убедени, че могат да постигнат надмощие. Така че новият случай с отравянето се превръща в удобен повод да откажат среща с Русия по чисто „морални”съображения.

Както и да се развие ситуацията, „новичокът“ ще бъде използван прагматично – загубихме, защото бяхме шокирани от новия случай, спечелихме, въпреки че бяхме в шок…

МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ.СОМ

1