Какви са ползите от тренировка на степер

 Какви са ползите от тренировка на степер

През последните години производителите започнаха да предлагат много и всякакви видове фитнес уреди, но един от най-полезните и ефективни тренажори за крака е степерът.

Степерът е много популярен уред сред спортистите с различно ниво на подготовка, ако се използва правилно, с негова помощ могат да се горят много мазнини. Освен това степери се предлагат на добра цена и са достъпни за всеки, който желае да тренира с тях.

Степер – кои мускули работят?

На първо място, ще отбележим, че това е най-добрия фитнес уред за седалище и крака като цяло. Но това са основните мускулни групи. Второстепенно в работата със степер се включват пресата и гърбът (предимно долната част). Тренирането със степер дава възможност да се намали наднорменото тегло, тъй като това е кардио тренировка. При работа със степер заздравява дихателната и сърдечно-съдовата система. Ако се спазва техниката на тренировката, натоварването върху ставите ще е минимално, което дава възможност на хората с травми да тренират без проблем на степер.

Какви резултати можете да очаквате от тренировката си със степер?

Седалището, бедрата и прасците Ви ще станат по-силни;

Ще стопите излишните килограми;

Ще повишите издръжливостта си;

Ще стегнете фигурата си, ще отслабнете в дупето и краката.

Упражненията със степер са различни при различните видове уреди:

Степер, който симулира скандинавско ходене

Особеното при този степер е, че той има специални дръжки или опори за ръцете. Те предпазват трениращия от падане и допълнително натоварват гърба и ръцете. Най-голямото им предимство е, че са ефективни.

Мини степер

Най-популярният модел степери. Това се дължи на ниската цена на степера, а и този вид има още много други предимства:

Компактни са – не всеки дом е голям. В този случай е добре да се използва мини степер. Той заема малко място, може да се сложи под леглото, в шкаф, на терасата, във всеки ъгъл;

Универсални са – с мини степер можете да правите обичайните упражнения за крака и дупе, а можете и да допълните с гири и да тренирате за гръб, трицепс и бицепс. Съответно и натоварването се увеличава;

Ефективни са – ако тренирате системно и качествено, резултатите няма да Ви карат да чакате. Практиката показва, че за половин час можете да изгорите до 300 калории при трениране на степер! Имайте предвид, че трябва да тренирате минимум 20 минути (тогава организмът започва да гори мазнини);

Лесни са за употреба – този уред не е със сложна конструкция, затова дори и начинаещ ще успее да разбере как работи този степер и как трябва да тренира с него.

Труист степер

Като мини степер, натоварват се същите мускули, но с него трениращият допълнително върти корпуса си и съответно се повишава интензивността и в работата се включват мускулите на гърба.

Степер с ластици

Това всъщност е допълнение на мини степера. Ползата му е в това, че този степер дава възможност да се тренират ръцете, гърбът и раменете. Съответно натоварването върху сърдечно-съдовата система се увеличава много, заради което и калориите горят много по-бързо.

1