КАКВО ИСКА СЛАВИ: КАБИНЕТ, НОВИ ИЗБОРИ ИЛИ АБДИКАЦИЯ?

 КАКВО ИСКА СЛАВИ: КАБИНЕТ, НОВИ ИЗБОРИ ИЛИ АБДИКАЦИЯ?

От пресконференцията на ИТН и неслучилия се премиер Николай Василев научихме три неща:

Ще предложат нов състав на МС, без да се коалират с други партии, без да разговарят с тях, предлагайки правителство на малцинството. Ако проектокабинетът им не получи подкрепа, няма да го внасят в НС и по-вероятно е да отидат на нови избори. БСП, ДПС и ГЕРБ отново бяха етикетирани като партии на статуквото и с тях дори няма да се разговаря. Политическата аритметика говори това: Кабинет на ИТН е невъзможен, защото дори с подкрепата на Мая Манолова /приемаща всяка оферта на ИТН/ и с гласовете на Христо Иванов /които са все по-съмнителни/, четата на Трифонов няма да получи парламентарна подкрепа от системно анатемосваните БСП и ГЕРБ.

БСП не може да си позволи да застане зад крайно десен и антисоциален кабинет на Трифонов, който и дума не обелва за пенсионна индексация. ГЕРБ гневно обявиха преди 48 часа: Никаква подкрепа за ИТН! Дори в пленарната зала ДПС да застане зад ИТН, гласовете за кабинет пак не стигат. Понеже ГЕРБ не може да състави кабинет, когато получи втория мандат, единственият шанс за правителство е с третия мандат на БСП. Но Христо Иванов и Бабикян вече декларираха, че няма да приемат кабинет на БСП.

А кабинет с гласовете на БСП, ГЕРБ и ДПС е толкова възможен, колкото и да пратим наш космонавт на Марс. Рекетирайки останалите партии със заплаха за нови избори, гарнирайки рекета с отказ от нормална комуникация и обидни етикети, ИТН проваля възможността да състави работещ кабинет. Неизвестно е само дали го правят съзнателно или това е капацитетът им.

И какъв е изводът?

Изводът е един: Отиваме на нови избори със старото служебно правителство!
Нови 70 милиона ще бъдат прахосани на трети за годината избори, щото „Има такава държава“ иска да обсеби цялата власт в държавата.
А може би Слави иска да избяга от властта?
Защото вече си дава сметка, че няма капацитет да управлява държавата!

Велизар Енчев

снимка: фейсбук

1