КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ ИЗБОРИ?

 КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ ИЗБОРИ?

„Съвсем скоро ще започнат да ни стряскат колко е лошо без правителство и как страшен е служебен кабинет точно в този момент. Наскоро Белгия счупи собствения си световен рекорд по безправителственост, а никой не се съмнява в демокрацията на белгийците и в правовата им държава. И без това сме малко конституционна рода с тях, време ни е да се отсрамим пред братовчедите.

Ако номерът със страшното служебното правителство не мине, ще да започнат да внушават колко са скъпи изборите и как формулата „избори до дупка” ще ни разори държавата. Първо, хубаво евтино няма! Второ, в тая дупка ни вкараха няколко поредни избора – вероятно с няколко ще трябва да излезем от нея. Едно бързо скалъпено правителство ще ни „задупчи” съвсем. Трето, държавата е разорена отдавна – ако си я искаме, ще трябва да я разорем, да изкореним бурените и да засеем отново. Ама умната, щото се видя, че от „работа, работа, работа” резултати няма! В пристъпи на най-голямо отчаяние сегашното управление ще се пробва и с номера на котарака Леополд: „Ребята, давайте жить дружно!“ Странен вопъл за дружба между котка и мишки.

Тук е достатъчно да се припомни, че с какъвто живееш, такъв ставаш. Хайде да не сме толкова задружни този път и да не се втурваме всички да спасяваме държавата с образуване на всякакви безпринципни мнозинства само да закрепим положението. Дошло е време разделно! Държавата сега може да бъде спасена, само ако си останем разделени.

Кому ще е неугоден служебен кабинет и нови избори? На всички, които купуваха гласове – защото парите намаляха, а на хоризонта се задават нови избори. Колкото и да са големи черните партийни каси, не са бездънни. А е много вероятно и мизата за следващите избори да скочи. Мъка е точно в този тъжен момент жълтата ти пазарска торбичка да е празна и да ходиш сам-самин, без патерици – неволя голяма! От друга страна, сигурно е много спокойно да купуваш избори и да гласиш резултати, когато управляваш. И е страшно изнервящо, ако едно служебно правителство ти диша във врата и е готово да те удари през ръцете.

Демокрацията е в колапс. Това е ясно. Чака ни дълъг период на нестабилност. Това също е ясно. Но ако искаме да живеем нормално и в правова държава, този път трябва да останем разделени. Нека и това бъде ясно!“

Стефан Тихолов, фейсбук

1