Не е изключено да се нуждаете от ремонт на шибедах, ако не се грижите за изправността на системата

Автомобилите, снабдени с шибедах, от години се причисляват към особено любимите и предпочитани от мнозина превозни средства. Този факт не е никак изненадващ – едва ли ще срещнете човек, който да не се впечатлява и възхищава от интериора и екстериора на подобно превозно средство.

Точно колкото красиви и функционални са шибедах системите, точно и от толкова поддръжка и грижа се нуждаят на ежемесечна база, ако искате дълги години да работят изправно и оптимално. Днешната статия е посветена именно на грижата и необходимостта от честа профилактика – също както и всеки друг елемент или компонент от превозното средство, така и на люка на тавана следва да обръщате подобаващо внимание.

Знаете ли, че съществуват различни видове шибедах системи?

Преди да засегнем в по-големи подробности важността от окачествяване на честа и щателна профилактика, ни се иска да ви запознаем в малко повече детайли с различните видове шибедах системи – може би с изненада ще установите, че единичният люк не е единствената опция за разполагане на прозорец на тавана на автомобила.

Разбира се, най-често срещаните варианти са именно гореспоменатите вече единични прозорци – често те притежават способността да се приплъзват назад и повдигат нагоре по подобие на крило. Тази им възможност позволява проветряване на купето, без да се налага да отваряте страничните прозорци на вратите.

Други често срещани шибедах системи включват панорамния шибедах, който, както подсказва името му, се разполага по цялата площ на тавана. И при този вид системи срещаме както неподвижни и статични, така и такива с опция за отваряне.

Най-ефектно изглеждащият шибедах категорично е изцяло прибиращият се назад сгъваем текстилен покрив – подобно превозно средство е изключително ефектно и подходящо за дълги летни пътешествия.

Правилната поддръжка ще осигури на вашата шибедах система дългогодишна и безпроблемна работа, лишена от повреди

Вече споменахме, че наличието на шибедах система е съпътствано от подходяща грижа и осъществяване на оптимална диагностична профилактика. Това е важно, за да минимизирате риска от поява на различни видове повреди и неизправности – също както и всеки друг компонент от устройството на превозното средство, така и наличието на шибедах е предпоставка за възникването на проблеми.

Не позволявайте клеясването на релсите на шибедаха – честото раздвижване и регулярното смазване ще осигурят безпроблемното приплъзване, отваряне и повдигане на люка. Често проверявайте и уплътненията на шибедах системата – при разхлабване или износване е много вероятно в купето на колата да започне да навлиза вода, което, от своя страна, лесно може да доведе до повреда на фината електроника, разположена по таблото на автомобила.

1