Деси и Сашо! Развалихте ми обеда с Елена Поптодорова

 Деси и Сашо! Развалихте ми обеда с Елена Поптодорова

Елена Тодорова-лъскава, изкъпана, с чистото си CV гостенка и в „Преди обед” на bTV. Анализира случая в Манчестър,  разсъждава върху липсата на спирачки в поведението на хората, за живота в интернет, за липсата на съпротива у младите българи срещу липсата на перспективи.

Слушам я, а пред очите ми е картината с отсъствието на собствените й спирачки, когато открадна козметика от полски магазин. Спомних си последвалите оправдателни лъжи, които направиха ситуацията още по-жалка и гротесктна. Чудя се, какво си мислят онези млади хора, към които тя отправи част от апела си от екрана, и как я възприемат?! Какъв пример им е за подражание-

като дипломат

или като обикновена крадла -козметикоприбирачка?

Един приятел писа преди време, в държавата на ментетата България, трябва да си се изложил тотално, за да станеш незаменим телевизионен анализатор. Ако нашата дипломатка не се беше прочула с кражбата, никой нямаше да се сети да я кани в медиите. Но от последното й деяние сякаш й поникна ореол на главата и стана любимка на някои телевизионни водещи. Журналисти не ги наричам, защото журналистите знаят, че всичко, което излиза на екран, въздейства и възпитава. Водещите не го знаят. Тяхната функция се свежда до подаване на реплики.

О, Деси! О, Сашо! Ако погледнете във Фейса, ще се натъкнете на множество по-подходящи анализатори, а за толкова години не проявихте капка въображение и да излезете от орбитата на телевизионния битпазар! Ама Тодорова била посланик, ама основала Атлантическия клуб. Е и? Това е било в едно друго време, в сегашно време Поптодорова е нарицателно за клептомания, за тази необуздана нравствена деградация, която се шири в обществения ни елит, и която премина като пандемия и през телевизиите.

В едно друго време Еленка нямаше да има достъп до медии въобще, точно за да не дава лош пример на младите. В псевдодемократична България  е обратното – откраднеш ли, влезеш ли в  криминалната хроника, медиите се скъсват да ти чистят калта, като те канят с повод и без повод, докато не ти почистят позора. А какъв извод си правят хората, не ги вълнува.

Да ви питам и двамата: Когато собствените ви деца ви попитат, защо сте поканили една крадла да говори за липсата на спирачки, вие какво ще им отговорите?

Ще ги потупате по рамо и ще кажете: „Кради, мама, за да станеш световно известен и да те пускат по телевизора”?!

Тони Христов

1