Със спирането на приватизацията държавата се готви да краде и ни подготвя за гръцката криза?!

 Със спирането на приватизацията държавата се готви да краде и ни подготвя за гръцката криза?!

Внезапното решение за спиране на приватизацията и твърдението, че тя е изиграла своята роля и вече няма нужда от нея, прозвучаха повече от изненадващо. Новината бе съобщена в началото на май от бившия шеф на Агенцията по приватизация и настоящ министър на регионалното министерство. Държавата се заема да оздравява държавните дружества, компании и своите дялове в тях.

Веднага се появиха подозрения за скрити частни интереси зад афишираното намерение.  Държавата и днес „оздравява” държавни дружества, вливайки  ежегодно милиони във вечно закъсващите държавни предприятия, без да има видим резултат от „спасителните инжекции”.  За сметка на това отделни лица са станали по-богати, пишат коментатори във форумите. Привеждат се и примери: след пожара във влака за Кардам държавата отпусна солидна сума за разследване на причините и възстановяване на щетите. И след това започнаха да пламват влакове един след друг, и пак се отпускаха средства за разследване и възстановяване на загубите. И пак никой не разбра как се оползотвориха тези пари.

С новите промени в Закона за приватизация читатели в интернет очакват още по-интензивното източване на бюджета по същата схема.

При участието си в Нова днес Емил Караниколов не разсея опасенията за поредната гнилоч в родната ни „Дания”. Даде  обяснение колко погрешно била извършена приватизацията чрез РМД-тата, но не стана ясно

какво печели и губи държавата

от новата управленска идея.

Доста читатели са убедени, че става въпрос за узаконяване на корупционните практики на най-високи нива, като същевременно се осигурява и

законова защита на тези,

които предстои да се облажат.

След промяна на Закона за приватизацията изпълнителната власт и парламента ще решават кое от оздравените дружества да се продава. Ще отпаднат приватизационните процедури и търгове, които така или иначе пораждаха съмнения за  нагласеност, но за депутати и министри идвало златно време. „Ще гласуват съдбата на всяка държавна фирма според размера на „семките и бонбонките” в джоба си…Заинтересованите лица ще могат да си купят не просто един или двама министри, а направо една или две парламентарни групи”, пишат потребители в мрежата.

Най-голям е броят на хората с мнение, че оздравяването на държавните фирми от бюджета е законов начин за неговото източване.

„Властта за пореден път ще ограби собствения си народ, така както го окраде със санирането, скъпарските и вече тревясали селски стадиони с почти олимпийски размери – любима място за паша на селския дребен и едър рогат добитък”, възмущава се потребител във Фейсбук.

Според други, държавната администрация си развързва ръцете да продава на точно определени хора, в това число и на самата себе си чрез  подставени лица, като нормативно се игнорира всяка възможност за нежелани участници в тръжните процедури и последващ контрол.

Разтревожени потребители откриха връзка между спирането на приватизационните сделки с  желанието на банковия елит да бъдем приети колкото се може  по-бързо в Еврозоната. 

Припомняме, че еврото се отрази изключително зле на  редица държави, в това число и Франция, а Гърция стигна до фалит. Фалитът бе избегнат с още по-задушаващи спасителни планове. Но срещу спасителните кредити Гърция трябваше да заложи пристанища, острови, пътища, летища и банки. „Нашите управници знаят, че Еврозоната ще ни забие на дъното на живота; че с еврото от най-бедна държава в ЕС,  ще станем и първата официално фалирала такава. И още отсега взимат превантивни мерки за омекотяване на смъртоносния удар – да разполагаме с повече държавни активи за залагане”, пише потребител в новинарски сайт

Прогнозите за катастрофалните следствия от влизането ни в Еврозоната не са имагинерни. Потребители в интернет отдавна  предвиждат много по-тежък вариант на гръцката криза. И спирането на приватизацията, според тези коментари, ни подготвя за времената, когато животът на държавата ще се поддържа единствено с все по-заробващи външни заеми.

Но преди да ги заложи, държавата ще ги обере чрез отпускане на средства за стабилизирането им, убедени са читатели.

Решението на правителството за спиране на приватизационните сделки породи и други подозрения: че властта ще разпределя бъдещите държавни активи помежду си, но българите, както написа потребител в известен информационен портал, продължават „безгрижно да си пускат на цветен фон шеги и закачки в мрежата, вместо най-после да започнат да мислят с главите, а не със за*дниците си”.

Между редовете.сом.

(по коментари в мрежата)

1