Диван или канапе – кое да изберем?

 Диван или канапе – кое да изберем?

Имате нужда от допълнително пространство за настаняване на гости? Диваните и канапетата са готови да помогнат и са чудесни за сън и релакс. Гъвкавите мебели ще бъдат особено подходящи в многофункционални стаи като хол или кабинет. Каква е разликата между диваните и канапетата? И как да направим правилния избор между всички предложения – вижте в следващите редове.

Какво е диван?

Диваните са от различен тип. Но повечето от тях са обикновени единични легла, които на пръв поглед приличат на дивани. Спалният диван може да има подплатени или дървени подлакътници и табла, която прилича на таблата на леглото. Разликата е, че те са разположени не само от късата страна, но и от дългата.  Някои дивани изобщо нямат подлакътници или табла, но могат да се похвалят с възглавница.

Какво е канапе?

Диван – легло по външния си вид или по-точно канапе не се различава от традиционните дивани, но след прости манипулации се превръща в пълноценно легло. Такива дивани имат различни системи за оформление.

Редовност на употребата

И диваните за спане, и леглата имат свои предимства, но оценката на техните недостатъци може да бъде наистина полезна в процеса на подбор. Честото отваряне и затваряне на разтегателния диван скоро може да го превърне в просто диван или просто легло. Сложните механизми може да не издържат на често изтегляне.

Едва ли обикновените кушетки ще бъдат сплашени от ежедневната употреба и превръщането на дивана в място за спане е по-бързо и лесно. Струва си да се помни, че и в двата случая, освен механизма, самият матрак може да загуби външния си вид.

Практичност

 Някои кушетки имат допълнителни функции като вградени кошници за съхранение или чекмеджета под леглото. Докато някои спални дивани имат някаква функция за съхранение, много от тях използват вътрешното си пространство, за да се съхраняват – разтегателен спален.

Диваните от всички стилове често имат място за съхранение, независимо дали става въпрос за вградено чекмедже и система за стелажи или обикновена открита площ, където можете да поставите свои собствени кутии за съхранение отдолу. Ако търсите повече място за съхранение или искате да предоставите на гостите място за съхранение на вещите им, това може да даде предимството на дивана.

Изберете вашия размер

Какво ви идва на ум, когато мислите за гости, спящи на новия ви диван за спане или диван? Приятели ли сте с много висока двойка, която често идва да отседне? Имате ли племенница, която е израснала от креватчето си и се нуждае от собствено място за спане, когато братята и сестрите ви идват на гости? Можете да мислите за своите гости, като избирате между диван и кушетка. Диваните обикновено са единични, въпреки че може да са налични и по-големи опции. Разтегателният диван е подходящ като пълно двойно легло.

Някога диванът е бил неразделна част от интериора на аристократите. Малък декоративен диван, често с един лакът, беше настанен в будоарите или стаите за гости. Той не носи много функционалност и по-скоро дава почит на модата, отколкото служи като място за добра почивка. Модерният диван е все същият малък диван, но функциите му са се разширили и изискванията към него са по-строги. Оказва се, че компактният диван е способен да победи пълноценния диван по много начини. Основното нещо е да запомните нашите съвети и да не пестите от качеството.

Относно дизайна : изберете според вашия вкус! Има много цветови опции за масива – от бял до махагон. Цветът на тапицерията също може да бъде избран, а възглавниците могат да бъдат направени в контраст или да му съответстват. Диванът може да бъде направен със или без чекмедже.

Относно декорацията и грижите: има подвижно покритие с памучна подплата. Закрепена с велкро контактна лента, тоест лесно се почиства и връща на мястото си. Измислена е декоративна вложка в сгъвката на механизма, което прави линията на тази гънка изчистена и естетична.

Модерни и стилни дивани за хола – разгледайте тук.

Прочетете още за: Видовете рокли, които задължително трябва да имате в гардероба си

1