Готвят пълен локдаун на София

 Готвят пълен локдаун на София

Пълен двуседмичен локдаун на столицата е предложил шефът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. Предложението включва затваряне на моловете, ресторантите, училищата, детските градини, фитнесите и всички културни мероприятия в София-град и София-област.
Мярката ще бъде предложена на софийския щаб след среща в МЗ. Очаква се, ако бъде приета, да влезе в сила до края на седмицата. Първоначално мерките ще бъдат ваведени за 14 дни.

КПП-та няма да има в никакъв случай, категоричен беше д-р Пенчев.

Новината идва в контекста на няколко неща. Днес стана ясно, че столицата е прескочила тревожния праг от над 600 заразени на 100 хил. души. Освен това по-рано днес директорът на УМБАЛСМ “Пирогов” призова да се наложат по-строги ограничения, защото натискът върху лечебните заведения се засилва. Рекорден е броят на хоспитализираните в цялата страна.

От днес в сила влиза заповедта да бъдат разкрити допълнителни легла в лечебните заведения в столицата. Става дума за още 20%.

Подготвеният локдаун идва и на фона на уверението, дадено едва вчера от столичния кмет, че за момента затваряне на фитнеси и търговски центрове не се предвижда. Изглежда обаче това не е съвсем така.

Източник: frognews.bg

1