Какво представляват силозите и за какво се използват?

 Какво представляват силозите и за какво се използват?

Силозите са вид резервоари, които се използват по целия свят, за  съхранение на течности, така и  различни видове насипни материали, преди те да бъдат вложени в производствения процес.  Много бизнеси, от петролните компании до местните производители на храни, използват силозите като прост начин за съхранение на огромни количества от каквото и да е вещество, без да го излагат на риск.

Силозите могат да бъдат изградени с помощта на широка гама от материали, за да отговорят на нуждите на продукта, който ще се съхранява в тях, а също така могат да бъдат охладени или покрити за допълнителна защита. Производителите предлагат различни видове силози – с  хоризонтална и вертикална ориентация. По редица причини обаче, вертикалните силози са най-разпространени и предпочитани.

Особености на конструкцията

Днес има широк спектър от материали, използвани за изграждане на силози, включително различни видове неръждаема стомана и въглеродна стомана, За повечето цели, свързани с хранително-вкусовата, фармацевтичната и нефтодобивната промишленост, неръждаемата стомана е най-предпочитаният вариант. Това е така, защото за металопроизводителя е относително лесно да манипулира метални листове, за да образува плътен пръстен и след това да ги подреди заедно, за да образува една обща структура. Освен това, неръждаемата стоманата гарантира устойчивост на химични реакции, лесно почистване и дълготрайност на конструкцията.

Обикновено, капацитетът на един силоз е над 30 m³, а диаметърът – над 3.5 m. Поради значителните размери на конструкцията е трудно силозите да бъдат транспортирани от производствената база на фирмата производител – до терена на клиента . Затова особено при тях е,  частите, от които са направени, се произвеждат поотделно и впоследствие се транспортират и  монтират на  мястото, където ще бъдат използвани.

Защо вертикалните силози са по-предпочитани?

Силозите всъщност се използват поне през последните няколкостотин години като средство за съхранение на различни видове суровини. Най-ранните силози са направени от дърво, но напредъкът в технологията позволява изграждането на силози от неръждаема стомана за осигуряване на целостта и издръжливостта на конструкцията. Използването на вертикални силози се е увеличило през годините, тъй като все повече компании се обръщат към този механизъм за съхранение, за да запазят насипния си материал.

Вертикалните силози предлагат едно значително предимство –  заемат много по-малко пространство от терена, в сравнение с хоризонталните резервоари. Също така се изгражда по-евтино от други системи за съхранение. В допълнение, значителни изследвания показват, че вертикалните силози за съхранение на твърди материали като зърнени култури или пелети работят най-добре, тъй като пълненето отгоре равномерно разпределя продукта във вътрешността на резервоара.

Силозите могат да бъдат ефективно решение за съхранение и за вашия бизнес. Ако търсите доверен партньор, който ще изгради качествени силози, отговарящи на вашите специфични технически изисквания, Inoxsys може да осигури всичко това.

Inoxsys изграждат метални силози от 30м3 до над 1000 m³ в съответствие с ISO 9001, като сами произвеждат всички материали, а опитните специалисти ще сглобят силозите на място. По този начин осигуряват качество, прецизност и пълно покриване на зададените срокове, като същевременно дават и опция за добавяне на различни видове изолация към цялостната конструкция.

Компанията има дългогодишен опит и е специализирана в производството на индустриално оборудване от неръждаема стомана. В богатото ѝ портфолио ще откриете още кожухотръбни топлообменници, процесни съдове, шнекови транспортьори и др.

1