Плана за Модернизация и Устойчивост на ГЕРБ – асфалт и бетон

 Плана за Модернизация и Устойчивост на ГЕРБ – асфалт и бетон

Ако Стивън Кинг напише следващия си роман за програмисти, убеден съм, че историята в него щеше да прилича малко на това, което ми се случи току що. Нека ви споделя…

Отварям да чета Плана за Модернизация и Устойчивост (ПВУ) на ГЕРБ (който толкова много го криеха досега)…

Това е плана според, който трябва да се разходват Европейските фондове за следващите 7 години и крайния му срок е 30 април. Плана е 73 файла (Word, Excel и др.), част от които имат линкове към Гугъл Драйв-ове с още стотици документи.

Отварям детайлите по първата мярка предвидена в плана озаглавена „Създаване на национална STEM среда за умения на утрешния ден“… Викам си: „Брей, това звучи научно може пък да има нещо смислено вътре!“.

Отварям съответния Гугъл Драйв съдържащ подробните документи по мярката. Гугъл Драйва е качен от г-жа Косара Иванова. Викам си – това е сигурно служителката в министерството, на която са й възложили да пише и готви документите.

Отварям директория „ПВУ/Модернизация/Дейност 1“. Вътре първата папка се казва „1.1.1. ДГ с до 2 групи“. Отварям първия файл „1.1.1. 2. Договор – ОДЗ 11 Слънце.pdf“. Чета договора… И разбирам, че е договор за саниране на детска градина.

Очите ми се разширяват. Това е първата мярка, първата дейност, първите договори. Изведнъж осъзнавам какво става. Свива ми се сърцето. Трескаво почвам да прехвърлям и да чета и други мерки и дейности по диагонал.

И осъзнавам: Тия са направили план за дигитализация и модернизация, според който дигитализацията означава саниране на сграда, а модернизацията полагане на асфалт.

Плана е изпълнен с дейности и мерки, които звучат гръмко, модерно и дигитално. Но като отвориш подробно дейностите, разходите и разчетите се стига само до бетон, асфалт и кофраж.

Ума ми не го побира какъв акъл трябва да имаш, за да искаш да изкривиш навсякъде, където става дума за компютри, да го обърнеш на бетон и асфалт.

Толкоз от партия, в която всички нейни членове се занимават със строителство и недвижими имоти…

Това трябва да бъде спряно веднага! Трябва да се пренапише плана! Ако ще да закъснеем с 3-4 месеца, пак е по-добре отколкото да заключим парите отново в безсмислен бетон и асфалт.

Виктор Мирчев, фейсбук

1