Фетиш в секса – какво означава това

 Фетиш в секса – какво означава това

Фетишът в секса често неправилно се асоциира единствено с предмети, използвани за садомазохистична забава. Това обаче представлява една част от всичко, което се съдържа в понятието “сексуален фетишизъм”.

Какво е фетиш?

Думата “фетиш” означава приписване на необикновени свойства, неустоимо влияние или сантиментално значение на някакъв неодушевен предмет. Примери за това са идолопоклонничеството, амулетите, талисманите или сувенири, свързани с някое емоционално събитие на притежателя им, поради което той не иска да се разделя с тях.

Сексуален фетишизъм

Фетишът в сексуален аспект изразява влечение, привързано отношение към неодушевен предмет или части от тялото, но не половите органи, задните части или гърдите, които са пряко свързани със секс. Това могат да бъдат обувки, колани, стъпала и много други предмети. Установено е, че мъжете са по-податливи на сексуален фетишизъм, отколкото жените.

Хората могат да фетишизират почти всичко

 Много хора с фетиши имат нужда от обекта си на привличане под ръка или да се отдадат на фантазии, сами или с партньора, за да се възбудят сексуално, да получат ерекция и да стигнат до оргазъм. Човек с даден фетиш може да мастурбира, докато държи, мирише, търка или вкусва любимия си предмет. Или, което често се среща, той може да поиска партньора си да го носи или да го ползва по време на сексуално забавление.

Кои са най-често срещаните фетиши?

Отговорът е елементарен: всичко, което си представяте, може да стане обект на фетиш. Според проучване, най-често срещаните фетиши включват стъпалата или дори функции на тялото като пълнота, отделно пиърсинг и татуировки. Ходилата обаче са сред най-често срещаните фетишизирани части на тялото. Формата и ръстът, както и косата, също не отстъпват много далеч от тях.

След частите на тялото идват дрехи и аксесоари. Същото проучване поставя дрехите, облечени на бедрата и краката, като чорапи и чорапогащи, в горната част на списъка. Обувките, а след това бельото, се класират по-назад.

Чести са и фетишите, които включват сензитивност към определен материал, често кожа или гума. Някои хора обичат да обличат себе си и партньора си в ролеви костюми, като: медицинска сестра, стюардеса, палава студентка и други.

Робство, дисциплина или господство, садизъм и мазохизъм – BDSM

Вероятно най-популярният сексуален фетишизъм в съзнанието на хората е комбинацията от забавления с по-остри усещания, известни с абревиатурата BDSM, или: робство, дисциплина или господство, садизъм и мазохизъм. Докато всички, участващи в акт с BDSM, са доволни от приложените игри, тогава шансовете никой да не пострада са сведени до минимум. Извършващите BDSM получават удоволствие и възбуда от болка, натиск и ограничения и имат нужда от тях, за да бъдат максимално удовлетворени. При тези любовни игри има господстващ и подчинен партньор, като ролите могат да се сменят.

1