Кабинетът одобри 10 г. отсрочка на концесионните такси на летище София

 Кабинетът одобри 10 г. отсрочка на концесионните такси на летище София

Кабинетът одобри днес промените в концесионния договор на летище София, с които събирането на годишните концесионни такси се отлагат през първите 10 години. Правителството одобри анекса към договора въпреки призивите на опозицията това да не прави.

Първа лидерът на БСП Корнелия Нинова, която не подаде оставка заради слабото представяне на партията на изборите на 4 април, призова Бойко Борисов концесионният договор да не се променя. Тя поиска и подкрепа от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“.

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри, вън!“ отговори, че иска ревизия не само на концесията на летище София, но и на всички договори за добив на полезни изкопаеми.  От „Демократична България“ също настояха правителството да отложи решението за отсрочване на концесионните такси за летище София, но посочиха, че призивът на БСП за обединение по този казус е закъснял. Ивайло Мирчев от ДБ обяви, че в новия парламент ще искат създаване на Анкетна комисия, която да разгледа тази сделка.

„Възстановяваме баланса на концесията на летище София единствено чрез отлагане на годишни плащания. Те нито се опрощават, нито се намаляват“, коментира днес министърът на транспорта Росен Желязков. Той увери, че още този месец държавата ще получи първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева, които са предвидени в приходната част на бюджета.

Според Желязков няма основание да се твърди, че изменението на концесионния договор за летище София ощетява държавата. Заради проблемите пред авиосектора, породени от ограниченията на COVID-пандемията, правителството реши да даде 10 години гратисен период на концесионера на столичното летище – „СофКънект“, по отношение на годишните такси, които трябва да плаща за 35-годишната концесия.  

„Единственото желание на опонентите е да уязвят или провалят тази чиста, прозрачна и изключително полезна за държавата инвестиция“, посочи транспортният министър.  Той напомни, че в продължение на 4 месеца е била извършена проверка и от Европейската комисия, а 8 банки са искали да финансират проекти, като 4 от тях били международни финансови институции – ЕБВР, ЕИБ, Черноморската банка за търговия и развитие и Групата на Световната банка.

„Имаме подписан концесионен договор, който е правно валиден и обвързващ. Всички теми, тези, идеи, твърдения, политиканстване на тема мораториум върху нещо, което вече е факт, е правен нихилизъм и държавнически волунтаризъм. Който има желание в следващото управление, може да пристъпи към прекратяване на договора с всички последици от това“, заяви министър Желязков. Според него при подобно развитие държавата щяла да се лиши от 660 млн. лева и ще се създадат рискове за изпълнението на държавния бюджет. Освен това най-голямото ни летище нямало да може да се конкурира с тези в съседните държави.

„Без концесионер рискът от управлението и експлоатацията на летище София ще остане в лицето на държавния летищен оператор“, заяви Желязков и добави, че само за първите два месеца на тази година загубите заради силно намалелия трафик и силно намалелия пътникопоток при постоянни разходи на летището са в размер на 11 милиона лева. „Всички държави членки на ЕС предприеха необходимите възможни мерки, за да подпомогнат своите авиационни индустрии“, припомни транспортният министър.

Министър Росен Желязков обясни още, че с днешното решение на МС се приема също да бъде извършван ежегоден мониторинг и при възстановяване на икономическия баланс, считано от 2019 г., ще бъде възстановено плащането на годишните възнаграждения.

Източник: segabg.com

1