Кметът на село Белгун е пребит в офиса на ГЕРБ в Каварна (ВИДЕО)

 Кметът на село Белгун е пребит в офиса на ГЕРБ в Каварна (ВИДЕО)

Кметът на село Белгун Благомир Станев е бил пребит в офиса на партия ГЕРБ в Каварна в ранните часове на нощта след изборите. Днес той пусна жалба в Окръжна прокуратура – Добрич, в която твърди, че на 5 април в 3:30 сутринта двама души са го събудили в дома му в Белгун и му съобщили, че „го очакват в офиса на ГЕРБ в Каварна, за да отпразнуват победата на изборите“. Запалил автомобила си и се отправил към общинския център. По разказа на Станев, в офиса са били няколко души – Илиян Събев, Йордан Стоянов – председател на ОбС в Каварна, техническият секретар на ГЕРБ в крайморския град и други. 

Когато влязъл в офиса, честитил победата и седнал на единственото свободно място – до Илиян Събев. „Ела тука бе, сине майчин, ти за ДПС ли работиш?“, били първите думи на Илиян Събев. „Като искаш да бъдеш кмет на мюсюлмани, отиди в Родопите!“, подканили го още домакините на срещата. Обидите и заплахите обаче прераснали във физическа саморазправа. Извадили и нож, с който го ударили в глава, порязали му десния крак. Дали му да разпише заявление, че се отказва от членството си в партия ГЕРБ. „Целият бях в кръв, но подписвам – няма къде да ходя“, обясни кметът на Белгун. След това му съобщили, че трябва да подпише и още едно заявление – че напуска кметския пост, за да „назначим удобен за нас човек“. Отказал да подпише, въпреки продължаващите викове и заплахи.

„В един момент обаче кръвта, която се стичаше от главата ми, ги стресна и спряха. А и преди месец ме изписаха от болницата след инфаркт, пия хапчета за разреждане на кръвта, това може би ги уплаши и в 5.15 часа ме освободиха да си тръгвам“, продължава разказа си кметът на Белгун.
„Бях решил да премълча, но на сутринта се оказа, че подобни заплахи и обаждания е имало и към Севинч Касабова – координатор на ДПС за Каварна, бившите кметове Цонко Цонев и Нина Ставрева, Мима Василева, Красимир Кръстев и др. Затова реших да подам жалба“, коментира Станев, който вече пети мандат управлява селото. От 2003 година е кметски наместник, а от 2007 неизменно е избиран за кмет.

Според него причина за физическата разправа е познанството му с координатора на ДПС в Каварна и изборния резултат на движението в селото. В Белгун гласовете за ДПС на отминалите парламентарни избори, по информация на кмета, са 11.

Със Станев в редакцията на медийна група „Добруджа“ дойде и бившият кмет Цонко Цонев, който също е сред заплашваните. „Докато са го биели, са му казали, че следващият наред съм аз. На мен ми звъняха в 4.00 часа сутринта. Какво ли е имал да ми каже председателят на Общинския съвет толкова рано сутринта? Тъжно, много тъжно“, коментира ситуацията Цонев.

Окръжната прокуратура е разпределила проверка по случая.  

Източник: dobrudjabg.com

1