Корнелия Нинова: Депутатският имунитет трябва да се премахне

 Корнелия Нинова: Депутатският имунитет трябва да се премахне

Личното ми мнение е, че депутатският имунитет трябва да се премахне.

Ние сме предсказуеми и стабилни с план какво да се прави за повишаване на доходи, пенсии, социална политика, здравеопазване.

Емоцията, която носи Бузлуджа е изключителна. Събираме се социалисти от цялата страна, идват три поколения социалисти, има много млади хора, много деца, много енергия и ентусиазъм. Бузлуджа е много зареждащо място, десетки хиляди хора с обща визия, с общи идеи, чувстваш се в екип, отбор, семейство. Това заявих в ефира на БНТ.

Тече сериозна подмяна за това какво е БСП в последните 4 години, в момента и за бъдещето.Внушава се, че БСП е статукво от хора и партии, които в последните 4 години бяха част от статуквото – бяха министри на Борисов, бяха омбудсмани, избран с неговите гласове, бяха водещи на шоу, в което канеха Борисов и бяха много благосклонни в разговора.

През това време българските социалисти изтърпяхме много, пращаха ни от трибуната на парламента в Сибир от ГЕРБ.

Когато излязохме да защитаваме животните в Странджа ни обявиха за заплаха за националната сигурност, разпитваха ни. Когато първи се изправихме срещу корупцията в строителството, в магистралите, искахме да вземем проби от асфалта, Борисов блокира София срещу нас. 4 вота на недоверие, 2 пъти напускаме парламента, през цялото време бяхме на протеста.

Единствената партия сме, която не яхна хората като протестиращи, а си направихме собствен протест. Визирам традиционния събор на Бузлуджа, който миналата година от левицата проведохме пред Министерски съвет и на който присъстваха 10 хил. души.

След всичко това не е справедливо БСП да бъде наричана “статукво“. Подменят се фактите и истината за това кой е истинският носител на промяната.

Стари лица се представят за нови в политиката и не предлагат истинска промяна на системата, а предлагат смяна на лицата.

Това няма да е промяна, а подмяна. Защото истинската промяна тепърва предстои и се състои в много силна воля в парламента за промяна на закони, които да доведат до промяна в ситуацията. В мое изказване отпреди 2 години разкрих практиките на ГЕРБ да записват корупцията в закона и по този начин да остава безнаказана.

Виновните, които са отговорни за раздадените 8 млрд. лева без обществени поръчки, ще останат безнаказани.Тази процедура за раздаване на пари без обществени поръчки ГЕРБ я записаха в Закона за обществените поръчки. Истинската промяна ще бъде, ако сега се извади кой гласува този закон. Това бяха гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и ВОЛЯ.

Личното ми мнение е, че народните представители не трябва да имат имунитет.

В момента са сменени ръководствата на големите болници, но те продължават да бъдат търговски дружества. Какво се променя? Хората отново отиват и си доплащат, макар цял живот да са се осигурявали здравно и макар в Конституцията да пише, че здравеопазването е безплатно. Тоест трябва да има в парламента хора, които да не искат болниците да са търговски дружества, както искаме ние.

Едно от първите неща, които левицата ще направи в новия парламент, е болниците да не са търговски дружества, да се преизчислят пенсиите, за младите хора да има необлагаем минимум от 500 лева за семейства с деца, безплатни учебници и лекарства за децата.

Демографската криза е най-големият проблем. Ако не се погрижим за това да има народ, всичко останало няма никакъв смисъл. Затова първите ни стъпки ще бъдат в посока подпомагане на млади семейства и на деца, и на възрастните хора, за да решим най-големия проблем в момента – бедността и неравенството.

Самонареклите се партии на протеста обявяваха, че се борят срещу статуквото и модела. В 45-ия парламент “Демократична България“ се прегърнаха с ДСП, за да увеличат секциите в чужбина и виждаме резултата в Турция.

ИТН се отказаха от мажоритарния вот.

Част от “Изправи се! Мутри, вън“ гласуваха против преизчисляването на пенсиите. Ето за такава подмяна говоря и с проекция в бъдещия парламент е изключително важно дали това, което обещаваме днес, ще го изпълним там. 45-ия парламент доказа, че само ние каквото казахме, го направихме, другите партии се отказаха от много неща.

В бъдещия парламент, ако всички си държат на обещанието, че искат да променят модела на управление, правителство без БСП не може да има. Да имаш претенции да управляваш България, но да не казваш какво ще правиш, е странна работа в политиката.

Ние предлагаме конкретен план, стъпка по стъпка, ден по ден, първите 100 дни откъде да се започне и какво да се направи. Ние сме ясни и предсказуеми, ние 4 години упорито, последователно и неотстъпчиво се борехме и срещу модела в държавата, и срещу задкулисието в партията, и срещу тази мощна пропагандна машина срещу нас, и срещу външни сили, които ни натискаха да изменим на себе си. Ние сме партия, която дава сигурност в промяната и тази промяна е обърната към всеки един.

Социалната програма на левицата, която струва около 3 млрд. лева, помага на близо 5 млн. човека.

Повече хора, обединени от обща идея и цел е много важно нещо. Вече няма вътрешни противоречия, а енергията, която идва от допълнителните партии в голямото обединение, е много положителна и позитивна. Тя не е просто математически сбор, тя е импулс. Живеем във време, в което политици правят политики на принципа „разделяй и владей“, но ние сме различните, защото в момента правим политика на обединявай, съединявай, събирай хора, давай им цел и кауза, дай им план за изпълнение.

БСП винаги е възприемана като партията, издигнала президента, затова не смятам, че официалната подкрепа сега ще донесе повече гласове.

Има нещо друго, което може да допринесе не за БСП, а за демокрацията и правовата държава – служебният кабинет да се пребори с купения вот и натиска върху хората. Те полагат усилия, но все още този проблем съществува в България.

Смятам, че сме единствената партия, която прави истинска кампания, лице в лице, с много срещи с хората и ясни послания.

Корнелия Нинова

1